Opinió

Tribuna

Un any de poc creixement

“Les condicions per recuperar creixements més elevats no depenen de les autoritats econòmiques, sinó que s’acabi la guerra a Ucraïna i el clima d’incertesa

La inflació gene­rada per l’aug­ment dels preus de l’ener­gia ha pro­vo­cat una desac­ce­le­ració de l’acti­vi­tat econòmica en tota l’eco­no­mia glo­bal però molt espe­ci­al­ment als països avançats. La inflació ha cau­sat una dis­mi­nució del poder adqui­si­tiu dels sala­ris i ha obli­gat els bancs cen­trals a aug­men­tar el tipus d’interès ofi­cial, mesura que enca­reix l’accés al crèdit i frena el con­sum de les llars i la inversió empre­sa­rial. A més, l’aug­ment dels cos­tos de pro­ducció, espe­ci­al­ment en els sec­tors que fan un ús inten­siu de l’ener­gia, redu­eix també l’acti­vi­tat des del cos­tat de l’oferta.

Al llarg de l’any pas­sat el crei­xe­ment econòmic es va anar mode­rant. Els dos pri­mers tri­mes­tres, l’eco­no­mia nord-ame­ri­cana es va con­traure, amb crei­xe­ment del -0,4% i del -0,1%, tot i recu­pe­rar-se amb força la segona mei­tat de l’any. A la zona euro, durant la pri­mera mei­tat del 2022 es va man­te­nir el crei­xe­ment, però aquest ja va ser escàs els dos dar­rers tri­mes­tres: un 0,3% i un 0,1%. L’eco­no­mia xinesa va expe­ri­men­tar una força cai­guda el segon tri­mes­tre, un -2,4%, però va tor­nar a créixer amb força en aban­do­nar els con­fi­na­ments. Però els fac­tors que van pro­vo­car la desac­ce­le­ració de l’acti­vi­tat l’any pas­sat con­ti­nu­a­ran afec­tant nega­ti­va­ment l’evo­lució de l’acti­vi­tat al llarg del 2023. L’any pas­sat, el crei­xe­ment glo­bal es va fre­nar fins al 3,4% i l’FMI espera un crei­xe­ment menor per al 2023, un 2,9%. Aquesta desac­ce­le­ració del crei­xe­ment és molt evi­dent als països desen­vo­lu­pats, que tan sols crei­xe­ran un 1,2% aquest any, després del 2,7% del 2022. I la zona euro és la regió on aquesta fre­nada és més intensa: s’espera una taxa de crei­xe­ment del 0,7% per a tota la zona. Segons la Comissió Euro­pea, l’eco­no­mia ale­ma­nya pràcti­ca­ment s’estan­carà, amb un crei­xe­ment del 0,1%, i s’espera que bon nom­bre de països crei­xin per sota de l’1%. És el cas de França, Itàlia, Bèlgica, Països Bai­xos, i Finlàndia. Cap dels altres, amb l’excepció de Malta i les repúbli­ques bàlti­ques, superarà el 2%.

Els dar­rers tres mesos, el preu de petroli i el del gas natu­ral han tor­nat a bai­xar i això ha fet més suau la fre­nada. Però el seu preu es manté ele­vat, i el Banc Cen­tral Euro­peu encara haurà d’incre­men­tar més els tipus d’interès ofi­ci­als per mode­rar la inflació. El pas­sat mes de febrer, la Reserva Fede­ral va dei­xar el tipus d’interès ofi­cial en el 4,75%, després d’aug­men­tar-lo 150 punts en qua­tre mesos. El BCE també ha aug­men­tat els tipus fins al 3%, però es d’espe­rar que aquest any 2023 hagi de con­ti­nuar aug­men­tant-los. A més, a par­tir d’aquest pro­per mes de març, el BCE dei­xarà de rein­ver­tir els valors adqui­rits en el seu pro­grama de com­pra d’actius. Aques­tes polítiques monetàries con­trac­ti­ves seran un fre per a l’acti­vi­tat econòmica tot l’any.

D’altra banda, les eco­no­mies avançades han mos­trat una certa resiliència gràcies a l’evo­lució favo­ra­ble dels mer­cats de tre­ball, que han con­ti­nuat cre­ant ocu­pació a un bon ritme gràcies, també, a les mesu­res de política fis­cal apli­ca­des pels governs per aju­dar les famílies i empre­ses a fer front a la inflació. La taxa d’atur als EUA s era només del 3,5% al desem­bre, la més baixa en dècades, i la de la zona euro es va situar a l’octu­bre en el 6,5%, el seu mínim històric. Les con­di­ci­ons que per­me­trien recu­pe­rar crei­xe­ments més ele­vats no depe­nen de les auto­ri­tats econòmiques. Cal­dria que la guerra a Ucraïna s’acabés i que els preus de l’ener­gia tor­nes­sin als nivells de fa un any. I que s’acabés el clima d’incer­tesa. Però això no vol dir que les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees no tin­guin tas­ques pen­dents.

Quan, a prin­ci­pis del 2022, el BCE va començar a nor­ma­lit­zar la seva política monetària, es va obser­var un aug­ment de les pri­mes de risc del deute públic d’alguns països de la perifèria de la zona euro, espe­ci­al­ment la d’Itàlia i Grècia. Per evi­tar la repe­tició d’un esce­nari com el de 2010-2012, d’aug­ment des­con­tro­lat d’aques­tes pri­mes i de frag­men­tació finan­cera de la zona, el BCE va anun­ciar la cre­ació d’un ins­tru­ment de pro­tecció del meca­nisme de trans­missió de la política monetària. En cas de difi­cul­tats de finançament per a alguns països euro­peus, el banc cen­tral hau­ria d’ incli­nar les seves com­pres de deute públic, i inclús de deute cor­po­ra­tiu, cap a aquells països que tin­guin difi­cul­tats. També cal insis­tir que els fons Next Gene­ra­tion-EU no s’han de fer ser­vir tan sols com un estímul fis­cal, per molt que també resul­tin útils per a aquesta funció. Cal enfo­car-los perquè siguin un motor de trans­for­mació de l’estruc­tura pro­duc­tiva euro­pea i perquè impul­sin una més gran digi­ta­lit­zació i sos­te­ni­bi­li­tat de tota l’eco­no­mia. D’aquesta manera tin­dran també un impacte en el poten­cial de crei­xe­ment euro­peu a llarg ter­mini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.