opinió
Gastronomia i nostàlgia
Girona ha viscut una nova edició del Fòrum Gastronòmic, emmarcada per cuina del territori i cuina de renom amb estrelles Michelin. Hem pogut conèixer i tastar una varietat i singularitat de productes, així com hem escoltat persones extraordinàries que estimen la terra i la cuina. Amb la seva creativitat, dedicació, investigació, saviesa i molt d’amor, ens han compartit històries de vida, relats, ponències i taules rodones. Les persones amants de la cuina, anomenades foodies o foodlovers, han pogut crear sinergies i xarxa de contactes amb els professionals del sector de la gastronomia, l’hoteleria i la restauració. Els ingredients, la matèria primera, el menjar, els plats, el servei, la posada en escena, amb la il·luminació, l’acústica, el mobiliari, l’ergonomia en cada detall, per petit que sigui, dona harmonia i ànima per fer viure una bona experiència gastronòmica. Tot això m’ha fet viatjar quinze anys enrere quan des del Consell Comarcal vam crear el Club de Gastronomia del Gironès. Amb un objectiu senzill per anar creant vincles i arrels, volíem que productors de la comarca es fessin una abraçada amb els restaurants i els hotels. Impulsats per la necessitat de nodrir-nos, vam desenvolupar activitats de descoberta, campanyes de promoció i un fullet amb receptes de cuina tradicional. Queden lluny aquelles accions anomenades Girona Viva en què, amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Incatis i la il·lusió de les comarques, comunicàvem que som la destinació de mar i muntanya més bonica del món. Recordo amb en Pep Nogué tastar els xuixos a les sis del matí a l’obrador del Miquel Costabella. Recordo els vins del celler Eccocivi i com vam seduir els restaurants perquè fessin maridatges amb les vinyes del Gironès. També aquella crema de iogurt natural de la granja La Selvatana, delícia de textura i sabors que barrejàvem amb la compota de poma d’Anela Fruits i uns fruits secs i en fèiem un tast promocional boníssim. I així anàvem maridant una comarca d’interior amb els seus productes de territori. Eren altres temps. A vegades la política i el poc pressupost són causa que un projecte desaparegui, però m’alegra saber que ara molts d’aquests productors estan vinculats al Girona Excel·lent i que continuen treballant per promoure aquesta filosofia de cuina de proximitat que és també turisme responsable i sostenible.