mirades
Jordi Grau
Hi havia una vegada... a Medinyà
Medinyà s’havia de transformar demà en el poble dels contes. Però aquesta pluja que fa temps que esperem és la que va fer que ahir els organitzadors decidissin suspendre la tretzena Fira del Conte. Caldrà esperar uns mesos perquè tot el poble s’ompli de nou de colors, és a dir, de contacontes, concursos, teatre, il·lustradors, autors, pintors, parades de venda de llibres, presentacions, tallers, espectacles infantils... Tot el que està relacionat amb el món del conte. Expliquen els organitzadors, l’Associació Fira del Conte, que la fira agafa sentit en el moment en què descobreixen el que Hans Cristian Andersen diu de Medinyà en el seu llibre Viaje por España, publicat el 1862. Demà no hi haurà Fira del Conte, però tornarà i ben aviat.
Però la fira ja ha donat novetats. Durant més de tres setmanes els alumnes de cinquè i sisè de primària de l’escola Santa Fe de Medinyà, assessorats per l’escriptor Martí Gironell, van escriure contes, que s’han reunit en un llibre gegant que porta per nom Vint històries mai explicades. Martí Gironell, periodista de llarg recorregut i escriptor d’èxit de novel·la històrica, ha escrit també llibres infantils que han estat il·lustrats per Coaner Codina. El personatge del talp que va descobrir al seu jardí i que va fer conèixer a en Quim i en Pep, els seus fills, ja ha viatjat a l’antiga Roma i a l’Egipte. La seva feina a Medinyà, però, va ser la de dinamitzar un taller d’escriptura. Per a nens de 5è i 6è de primària. Com ell explica, es tractava de fer-los sentir escriptors i animar-los a explicar històries en format de conte. El resultat ha estat molt positiu i es veu en el conte que s’havia de presentar demà.
“Es tractava de facilitar-los eines per poder explicar el seu relat”, explica Martí Gironell. Primer els va dir que abans d’escriure s’havien de plantejar tres preguntes. Per què escric? De què vull escriure? I per a qui vull escriure? I els nens i les nenes de l’escola Santa Fe van aixecar el cap i van mirar al seu voltant i van aconseguir trobar històries ben interessants i es van deixar anar a l’hora d’escriure-les. Així han sorgit històries d’amistat, de superació, contes amb girs inesperats, amb bons i dolents i títols molt suggeridors. I sí, hi ha històries que mostren que els nens i les nenes pugen ben desperts. S’atreveixen a explicar una història d’assetjament escolar d’una manera clara i explícita, però en el conte saben capgirar l’assetjament que pateix una nena. O tracten del canvi de gènere. Saben també donar missatges positius i algunes històries deixen finals ben oberts. “Mitjançant la ficció han pogut expressar com és la seva vida, però també hi ha històries d’aventures, de por, fantàstiques”, explica en Martí. Una gran experiència per als nens i també per a l’escriptor.
Umberto Eco va deixar escrit que després de sentir o llegir Hi havia una vegada... es genera una mena d’encanteri que fa que a la història que s’explicarà a continuació hi pugui passar de tot. Ho explica en Martí Gironell i Gamero en el pròleg d’aquest llibre, en què rebla: “La màgia de la literatura i gràcies a la imaginació dels escriptors i escriptores ens fa viatjar en el temps i en l’espai sense necessitat de moure’ns de casa.”