Opinió

mirades

Jordi Grau

La reivindicació d’Hipòlit Nadal

Periodista exiliat el 1912 a Buenos Aires, va ser una de les figures indiscutibles dels catalans a Amèrica

Hipòlit Nadal i Mallol va ser un periodista del Port de la Selva, ben conegut a Buenos Aires, on va viure gran part de la seva vida, però segurament, i com passa amb tantes figures que van haver de marxar a l’exili, cal reivindicar-lo perquè és poc o gens conegut fora del seu àmbit més directe. De fet, la gran majoria de periodistes que exercien a Catalunya durant la Guerra Civil van haver de marxar a l’exili o no van poder exercir més, fins a arribar al 80% de la professió que va desaparèixer dels diaris i ràdios d’aquella època. No és el cas d’Hipòlit Nadal, que ja s’havia exiliat el 1912 perquè va decidir que no volia fer el servei militar obligatori, en plena guerra de l’exèrcit espanyol al Rif.

Nascut al Port de la Selva el 1891, va col·laborar ben aviat amb revistes vinculades a la Unió Catalanista, grup polític format per la unió d’associacions catalanistes i sindicats, arran de la resistència contra un Codi Civil espanyol que atemptava contra el dret civil català. Unió Catalanista va congregar gent del nacionalisme històric que s’havia organitzat al voltant de la revista La Renaixença, i el catalanisme polític que es va moure al voltant d’Enric Prat de la Riba. Hipòlit Nadal va col·laborar a Reinaxement i La Nació, i també a La Campana de Gràcia i L’Esquella de la Torratxa. També va fer articles polèmics en revistes polítiques, com a la figuerenca L’Empordà Federal i a la gironina Ciutadania.

El 1912 es va embarcar cap a Buenos Aires i l’any següent va fundar la revista Catalunya Nova, i el 1916, juntament amb Pius Àries, Manuel Cairol i Francesc Colomer, Ressorgiment, que es va publicar fins al 1972 i de la qual va ser director durant els 56 anys. La revista era un dels vehicles més importants de difusió de la cultura catalana a l’exili i donava suport a l’acció reivindicativa dels catalans durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco.

La Universitat de Girona i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) han impulsat la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de revistes en català, dirigida pel doctor Lluís Costa. Divendres vinent, al Port de la Selva, la Càtedra, en col·laboració amb l’APPEC, la UdG, l’Ajuntament del Port de la Selva, Ribas-Álvarez, Iglesies Associats i la Fundació Valvi, organitza la I Jornada de Periodisme i Exili. Hi haurà un debat moderat per Josep Maria Ganyet, amb la participació d’Abraham Jiménez Enoa, columnista de The Washington Post; Milthom Robles, periodista i activista de drets humans; el doctor de la UPF Josep Maria Casasús, i la periodista Montse Armengou, directora de Sense ficció. També una conferència de la historiadora Marcela Lucci sobre la figura de Nadal Mallol i, a la tarda, una altra de Marta Faixedas, La petjada de la premsa catalana al món durant l’exili de 1930.

Hipòlit Nadal, impulsor juntament amb el Casal de Catalunya a Buenos Aires del Comitè Llibertat, que va aconseguir asil polític a l’Argentina el 1928 per a Francesc Macià i Ventura Gasol, va ser proclamat fill predilecte del Port de la Selva el 1931. Però les seves cendres no van tornar al seu poble natal fins al juliol del 2012. Va ser una figura indiscutible dels catalans d’Amèrica i ara la Càtedra l’honora i el reivindica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.