Opinió

Tribuna

Últim ‘round’?

“La decisió de Pedro Sánchez és desesperada perquè la derrota a les recents eleccions ha estat de dimensions colossals
“Aquesta sensació que Sánchez entoma l’últim ‘round’ hauria de ser analitzada pel PP, no fos cas que accedir al poder esdevingui un caramel enverinat

Des que Pedro Sánchez ha anun­ciat la con­vo­catòria d’elec­ci­ons gene­rals per al dia 23 de juliol s’han succeït tota mena de reac­ci­ons en els mit­jans de comu­ni­cació i en l’opinió publi­cada. Peri­o­dis­tes, can­sats de la cam­pa­nya de muni­ci­pals i autonòmiques cele­bra­des fa tan poc, que ara es tro­ben davant d’una altra con­tesa, que a més s’ende­vina a mata­de­go­lla. No és evi­dent­ment pro­blema de Sánchez el greuge que la decisió pugui cau­sar en for­ma­ci­ons polítiques com Ciu­da­da­nos, que ja ha anun­ciat que no hi con­cor­rerà. Però sí que pot ser-ho que con­vo­car tan a cor­re­cuita impos­si­bi­liti que Sumar i les res­tes del nau­fragi d’UPo­de­mos arri­bin a un acord. Sens dubte la decisió pot tenir els seus efec­tes sobre alguns pac­tes muni­ci­pals (a hores d’ara s’espe­cula sobre la decisió més per­ju­di­cial per a ERC, si donar suport a Coll­boni o a Trias com a alcalde, perquè saben que cada una d’elles té deri­va­des a curt i a llarg ter­mini). Però cada ajun­ta­ment té la seva dinàmica i, d’altra banda, no està dit que la pre­visió de Sánchez d’uti­lit­zar l’espan­tall de Vox (i el recur­rent “Si tú no vas...”) en els even­tu­als pac­tes autonòmics del PP arribi a temps, tenint en compte els dos mesos per dur-los a terme.

Conec un expert politòleg de l’àmbit soci­a­lista que afirma que l’hàbil gover­nant té sem­pre al calaix un paper on ha dibui­xat l’arbre binari amb totes les pos­si­bi­li­tats per a cada situ­ació. És més que pro­ba­ble que el pre­si­dent Sánchez tingués pre­vist el que va suc­ceir el 28 de maig. Una altra cosa és qua­li­fi­car la posició adop­tada a par­tir d’aquell moment. En el que he lle­git i sen­tit es diu, en tot cas, que la decisió de Sánchez és una mani­fes­tació del seu poder com a secre­tari gene­ral del par­tit, que, sense enco­ma­nar-se a ningú excepte el seu estretíssim cer­cle de con­fiança, ha deci­dit la fugida cap enda­vant, signe, per a la majo­ria, d’audàcia estratègica, però que també pot ser qua­li­fi­cada com una tàctica des­es­pe­rada, frívola i covarda.

La decisió de Sánchez és des­es­pe­rada perquè la der­rota a les recents elec­ci­ons ha estat de dimen­si­ons colos­sals. I si el PSOE es recolza en les seves baro­nies, com no pot ser de cap altra manera en un par­tit amb capa­ci­tat i vocació de govern sobre un país ter­ri­to­ri­al­ment com­plex, la major part d’aques­tes estruc­tu­res del par­tit han vist com els àmbits on gover­na­ven han can­viat de color. Es pot com­pren­dre la fúria de Lambán, Vara o Page, que ja feia temps que inten­ta­ven apar­tar-se d’alguns ges­tos de Sánchez o dels seus socis de govern per la reper­cussió nega­tiva que tenien al seu nivell de govern. En la major part dels casos no ha estat pos­si­ble, per la qual cosa, mal­grat que molts d’aquests barons defe­nes­trats encapçalin llis­tes a les gene­rals per tal de no que­dar per­so­nal­ment al ras, la gene­ral men­ja­dora que sem­pre suposa el poder polític s’ha atu­rat en gran part, i ja sabem què sig­ni­fica això, en aquesta o qual­se­vol altra for­mació, quan bona part dels inte­grants s’hi dedi­quen de manera exclu­siva: fins al 23 de juliol, silenci, excepte el d’esmo­lar les eines per con­su­mar el sacri­fici.

La tàctica de Sánchez és també frívola. Dei­xant de banda el fet que el país ha d’assu­mir ja un altre cost elec­to­ral, el gest amaga una gran dosi de supèrbia: per què no ha dimi­tit si creu, com diu, que el que ha pas­sat ha estat un ple­bis­cit sobre la seva per­sona? Pot­ser perquè, i això és el més lamen­ta­ble, no té relleu? Evi­dent­ment cap fre li suposa el fet que la notícia alteri els mer­cats o pugui gene­rar ines­ta­bi­li­tat en la pre­sidència de la Unió Euro­pea, en cas que, com sem­bla fac­ti­ble, hagi començat amb Sánchez però de seguida sigui bes­can­viat per Feijóo.

Però sobre­tot la decisió de Sánchez és covarda. Inter­na­ment, al par­tit li cal­dria un debat i un diagnòstic sobre les raons d’aquesta der­rota sense pal·lia­tius, que ell ima­gi­nava que seria de Feijóo enfront d’una cres­cuda Ayuso i ha estat dels soci­a­lis­tes enfront dels popu­lars, PSC al marge. Abans de lle­par-se les feri­des i de cul­pa­bi­lit­zar l’elec­to­rat per bes­can­viar PSOE i UPo­dem per PP i Vox, hau­ria de pre­gun­tar-se si les deci­si­ons pre­ses i els com­panys de viatge (ben cert és que culpa en pri­meríssima instància Albert Rivera) eren els més indi­cats i, sobre­tot, què passa a Espa­nya quan el que convé a Cata­lu­nya i a la resta d’Espa­nya sem­blen con­tra­dir-se.

Aquesta sen­sació que Sánchez entoma l’últim round (abans d’ini­ciar el peri­ple inter­na­ci­o­nal que ja fa temps que pre­para, és clar) hau­ria de ser ana­lit­zada pel PP. No fos cas que acce­dir al poder esde­vin­gui un cara­mel enve­ri­nat on de nou tro­bin opor­tu­ni­tat la indig­nació i el rup­tu­risme de l’estil del que es va anar covant a par­tir de la reforma esta­tutària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.