El cunyat
El seu nom i cognoms són per esculpir-los a la part noble del menjador. Per sobre de tot, el meu cunyat és una gran persona, un ésser humà ple de bondat i senzillesa, amic lleial i familiar exemplar. Per a mi és un autèntic privilegi ser-ne familiar i amic. Nascut a Serinyà, un dels pobles més antics d’Europa, on l’home de Neandertal ha deixat una llarga empremta, és el motor d’un dels restaurants més populars i aclamats de l’Escala. Malgrat la feina que se li acumula, sempre troba temps per practicar una de les seves aficions preferides, la de bosquetà: d’allà on tu passaries sense veure-hi res, ell se n’emporta un cistell de bolets o un engruixat farcell de llaminers espàrrecs. Però, per sobre de tot, és un autèntic número u en l’elaboració de l’allioli. La propera vegada que me’n porti, el rebré de genolls a terra, com a mostra palesa de la bondat, qualitat i categoria d’aquesta salsa genuïnament catalana. Res a veure amb aquests alliolis blancs de “medio pelo” que, només de veure’ls a taula, fan venir ganes de calar foc a les estovalles, tot pregant a Déu Nostre Senyor que ens deslliuri d’aquest mal tan punyent. Crec, sincerament, que et mereixes aquest reconeixement. Tu, com a persona, i l’all, com a rei dels vegetals. Gràcies, Ramon Pruja i Illa, per haver cuidat de la meva salut amb la teva insuperable panacea universal: el més sublim dels alliolis que he conegut.