Keep calm
L’oceà bull. Ja li fem prou cas?
L’Atlàntic Nord bull de calor des de fa unes setmanes. L’oceà que envolta el Regne Unit i que rega bona part d’Europa pateix una onada de calor marina de la qual no hi ha precedents. La temperatura de l’aigua del mar en superfície està 5 graus pel damunt de la mitjana, més pròpia del mes d’agost o setembre. Segons els investigadors, serien les temperatures més càlides registrades en 170 anys. La situació és especialment preocupant prop d’Irlanda i la Gran Bretanya, on s’ha descrit l’onada de calor com de categoria 5, la màxima. Perquè ens en fem càrrec, la temperatura mitjana de la superfície del mar en aquesta zona s’acosta als 15 graus, freda per a nosaltres, mediterranis, però molt calenta per aquelles latituds atlàntiques.
Les conseqüències d’una onada de calor marina són devastadores per a la biodiversitat i la vida a l’oceà, sobretot si persisteix en el temps. A més de modificar els moviments de moltes espècies –d’altres podrien simplement desaparèixer–, provoca grans tempestes i huracans, així com episodis de sequera, com el que ja afecta el nord de França. També poden quedar afectades indústries clau per a les economies regionals, com el cultiu d’ostres.
Però quines són les causes d’aquest sobtat escalfament de l’Atlàntic Nord? Els científics n’assenyalen diverses. La primera és el canvi climàtic provocat per l’home, que, a poc a poc, suposa un increment global de la temperatura a la Terra. També hi ha el Niño, el fenomen que porta aigües més calentes al Pacífic i que, de rebot, també escalfaria l’Atlàntic. N’hi ha d’altres, però, com ara una menor aportació de sorra del Sàhara pel debilitament de l’anticicló de les Açores o, fins i tot, la disminució de les emissions d’aerosols per l’home. Aire més net, més acció del sol.
En tot cas, siguin quines siguin les causes, la qüestió és si ja fem prou cas a tots aquests símptomes. Som prou conscients que tot això que ja estem patint –sequeres, onades de calor, pluges torrencials, pedregades insòlites...– és allò que els científics van predir fa més de quaranta anys? Els fem cas tots plegats d’una vegada?