Editorial

La UE posa límits a les tecnològiques

La Comissió Europea s’ha proposat que les grans tecnològiques que operen a Europa –i que no tenen seu al vell continent– no caiguin en pràctiques monopolístiques i se sotmetin a les regles de la competència. És, ni més ni menys, el paper que s’espera dels governs que es preocupen del benestar, la llibertat i la igualtat d’oportunitats dels seus ciutadans, una funció que en massa llocs d’Occident s’ha abandonat sota la pressió del liberalisme extrem. Amazon, Apple, Google, TikTok, Meta (Facebook, Instagram i WhatsApp) i Microsoft hauran de comunicar totes les operacions de compra d’empreses en què intervinguin i facilitar la connectivitat de les aplicacions de missatgeria amb les de la competència, alhora que tindran prohibit afavorir els seus propis productes i impedir que els usuaris desinstal·lin aplicacions per usar els de la competència. Tot sota l’amenaça de sancions que poden arribar al 10 per cent de la seva facturació. Sobre el paper, fixar límits per garantir la lliure competència en el mercat digital hauria de revertir en benefici de l’usuari, però són ben conegudes les dificultats que es troben les administracions quan miren de collar grans corporacions que s’han dotat de gabinets jurídics potents i especialitzats a flirtejar amb els límits de la legislació. De fet, si l’executiu de Brussel·les se’n surt, haurà estat el primer govern occidental que aconsegueix acotar les pràctiques comercials dubtoses que apliquen aquestes grans empreses. La reacció de preocupació dels afectats delata que la normativa està ben plantejada i que cal persistir en aquest camí.

La regulació basada en les lleis de mercat portades al límit esdevé en realitat desregulació. La doctrina liberal fomenta i valida processos de concentració, absorció i fusió d’empreses que desemboquen en situacions d’oligopoli real i en pràctiques pròpies dels monopolis contra les quals els usuaris ben poca oposició poden exercir. Les empreses de serveis són terreny adobat per a aquestes pràctiques i el fet que les seves activitats es desenvolupin en l’entorn del comerç virtual en complica la detenció. Això explica la importància de la regulació que ha decidit aplicar la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.