Opinió

15 són 15

La línia de Molt Alta Tensió (MAT) aragonesa

La set­mana pas­sada vam saber que el Minis­te­rio para la Tran­sición Ecológica ha apro­vat la Decla­ració d’Impacte Ambi­en­tal del pro­jecte de línia de Molt Alta Tensió que el grup empre­sa­rial ara­gonès Fores­ta­lia pla­neja cons­truir entre l’Aragó i Cata­lu­nya. Aquesta línia està con­ce­buda per a trans­por­tar l’elec­tri­ci­tat gene­rada en macro­parcs eòlics ara­go­ne­sos cap a Cata­lu­nya, recor­rent vuit comar­ques cata­la­nes i 40 muni­ci­pis de les Ter­res de l’Ebre, el Camp de Tar­ra­gona i el Penedès, en un traçat de 275 kilòmetres fins arri­bar a Begues (Baix Llo­bre­gat). Això després que el 2 d’agost pas­sat, en ple­nes vacan­ces d’estiu, el But­lletí Ofi­cial de l’Estat va donar llum verda a la cons­trucció d’aquesta infra­es­truc­tura energètica.

Aquest és un pro­jecte envol­tat de polèmica a tots dos cos­tats de la fron­tera. Les for­ces polítiques ara­go­ne­ses han denun­ciat que aquesta línia per­pe­tu­a­ria un model en què unes zones estan al ser­vei d’unes altres, la qual cosa oca­si­ona per­ju­di­cis per al desen­vo­lu­pa­ment i el benes­tar. A Cata­lu­nya, els agents del ter­ri­tori no veuen amb bons ulls que nova­ment hagin de con­tri­buir tenint en compte que ja tenen ubi­cats parcs eòlics i cen­trals nucle­ars. L’admi­nis­tració cata­lana fa seves les pre­o­cu­pa­ci­ons del ter­ri­tori, i posa l’impacte ambi­en­tal com a argu­ment cen­tral de la seva opo­sició.

Al marge de les afec­ta­ci­ons pai­satgísti­ques, que serien impor­tants, hi ha tot una sèrie d’argu­ments tècnico-econòmics que fan dub­tar de la idoneïtat de la pro­posta. En pri­mer lloc, si estem par­lant d’una inversió que trans­por­tarà un bé con­si­de­rat essen­cial per als ciu­ta­dans, cal­dria que els poders públics s’asse­gu­res­sin de regu­lar molt estre­ta­ment l’acti­vi­tat de l’empresa. En segon terme, la línia con­so­li­da­ria una gran distància entre els cen­tres de pro­ducció (ara­go­ne­sos) i els cen­tres de con­sum (cata­lans). I aquesta sepa­ració entre pro­ducció i con­sum xoca de ple amb la filo­so­fia dels actu­als pro­ces­sos de tran­sició ecològica, que bus­quen apro­xi­mar les deci­si­ons de pro­ducció i con­sum per tal de fer els indi­vi­dus més pro­ac­tius en tot allò que té a veure amb l’ener­gia con­su­mida. D’aquí es poden enten­dre ini­ci­a­ti­ves com l’auto­con­sum i auto­pro­ducció d’ener­gia, les comu­ni­tats energètiques o la diver­si­fi­cació cap a altres fons d’ener­gia. Per últim, i segu­ra­ment el més urgent hores d’ara, cal dis­po­sar a Cata­lu­nya d’una capa­ci­tat de pro­ducció energètica sufi­ci­ent que con­ver­teixi el pro­jecte de la MAT en una ini­ci­a­tiva no ren­ta­ble. Per això, cal des­en­ca­llar pro­jec­tes d’ener­gia eòlica que es tro­ben atu­rats, cal estu­diar i tirar enda­vant alter­na­ti­ves com el pro­jecte de cen­tral de cicle inver­tit entre la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, i cal impul­sar totes les altres opci­ons dis­po­ni­bles, com ara l’hidro­gen com a font energètica.

Si a Cata­lu­nya no som capaços de cobrir les nos­tres neces­si­tats futu­res d’ener­gia, ja hi hau­ran agents de fora dis­po­sats a pro­veir-les. Això, però, va en direcció contrària a la inde­pendència energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.