Opinió

mirades

Jordi Grau

Una columna de text amb mosca

Xavier Roqueta ha dissenyat les Mosques de la Informació que s’entregaran demà a l’Auditori Josep Irla

Demà la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya entrega les Mosques de la Informació, que reconeixen trajectòries professionals periodístiques i persones o entitats que hagin destacat en la difusió de la realitat gironina. Aquest any la Mosca de Sant Narcís és per a Jaume Subirós, de l’emblemàtic Motel Empordà, i el productor de cinema Edmon Roch, guanyador de set premis Gaudí i cinc premis Goya. La Mosca del Col·legi serà per al director de Llumiguia de Cassà de la Selva, Joan Carles Codolà. També s’entregaran les Mosques Grossa i Borda, escollides per votació popular entre els periodistes gironins. A l’acte, que es farà demà, divendres, a les 8 del vespre, a l’Auditori Josep Irla de Girona, els guanyadors rebran una Mosca que en aquesta ocasió ha creat Xavier Roqueta.

En Xavier és dissenyador industrial i és el responsable de disseny i imatge corporativa de la Diputació de Girona. Però és molt més que això. És il·lustrador, pintor i escultor i s’ha encarregat al llarg de la seva trajectòria de la creació i direcció artística d’empreses, exposicions, esdeveniments i projectes ben diversos. Autor del monòlit d’homenatge a Anne Frank que es pot veure als jardins del Doctor Figueras de Girona o de l’estrella d’homenatge a Xavier Cugat que es pot veure a la Cort Reial, ha rebut multitud de reconeixements i guardons, entre els quals hi ha el Pro Award a Nova York, i la seva mà i la seva conceptualitat estan al darrere de la imatge gràfica dels Premis Rahola que atorguen el Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona.

L’afició a aquest món li ve de petit. El seu pare era enquadernador i el seu oncle, Llorenç Roqueta, era caixista a Los Sitios. Allà, als tallers de la carretera de Barcelona, en Xavier va descobrir de ben petit una cosa que el va fascinar. Com el seu oncle col·locava amb unes pinces i a tota velocitat, d’esquerra a dreta, i una a una, les lletres de les galerades que l’endemà es podrien llegir impreses al diari. O sigui que llegia d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra. En Xavier va tenir clar com seria la seva Mosca: una columna de text, que es pot llegir amb un mirall, amb una mosca. “La mosca és la metàfora del periodisme i al darrere hi ha un grup editorial d’una ideologia. Per això, per estar ben informat, és important llegir diversos diaris o escoltar o veure diferents cadenes per poder formar-se una opinió”, explica. La columna té una base de metall i està feta de resina al damunt de peces metal·litzades. Té pes i volum. I agrada molt.

“Les columnes són els puntals dels edificis del poder: temples, palaus, la Unesco... És doncs una metàfora del poder: una cosa sòlida, inamovible, que resisteix el pas del temps, una de les potes del sistema”, destaca en Xavier. “Gràcies al periodisme hi ha una certa oposició política i crítica. El periodisme és una columna imprescindible per sostenir l’edifici de la democràcia”, assegura. Aquesta columna de text amb mosca incorporada serà el que rebran demà els guanyadors de les Mosques de la Informació, en un acte gremial que pretén ser amable, social, de retrobada i d’agraïment i un toc d’atenció per a alguns nominats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.