la columna

Congelar sulfits

Temps era temps, un mètode molt eficaç per con­ser­var els ali­ments peri­bles era la con­ge­lació. Aquest sis­tema garan­tia, durant un con­si­de­ra­ble espai de temps, no només el bon estat del peix i de la carn, per exem­ple, sinó també el bon man­te­ni­ment de les seves pro­pi­e­tats essen­ci­als. Avui dia se seguei­xen con­ge­lant molts pro­duc­tes ali­men­ta­ris tra­di­ci­o­nals, i d'altres de més recent entrada al mer­cat, com ara les piz­zes i els pre­cui­nats. El que passa és que sot­me­tre'ls a tem­pe­ra­tu­res infe­ri­ors als zero graus no és una forma de con­ser­vació, sinó un sis­tema d'emma­gat­ze­matge. La prova la tenim a la vista: a les eti­que­tes dels emba­lat­ges sem­pre apa­reix, allí on s'espe­ci­fica la natu­ra­lesa del seu con­tin­gut, la llista d'addi­tius químics amb què se'l pro­te­geix d'allò que li ocor­re­ria sense aital apor­tació. Són, de fet, els matei­xos addi­tius que por­ten la majo­ria d'ali­ments que se ser­vei­xen a tem­pe­ra­tu­res per sobre dels zero graus. Així és que els que abans compràvem lla­gos­tins con­ge­lats, i només con­ge­lats, ara resulta que també com­prem colo­rants, anti­o­xi­dants (que, mira, encara poden ser més o menys natu­rals) i, sobre­tot, sul­fits. A alguns mariscs se'ls tracta, abans de con­ge­lar-los, amb meta­bi­sul­fit. Qui això signa uti­lit­zava, en la seva ves­sant de fotògraf, el meta­bi­sul­fit com a agent con­ser­va­dor del bany fixa­dor de nega­tius i papers, l'hipo­sul­fit sòdic. Les dosis per­me­ses d'addi­tius estan, si no vaig errat de comp­tes, regu­la­des per llei, i exis­tei­xen estu­dis sobre els seus efec­tes secun­da­ris, espe­ci­al­ment entre els malalts d'asma bron­quial, que poden ocórrer en forma d'exa­cer­bació de la pato­lo­gia, i també ser causa d'ana­fi­laxi, urticària i angi­o­e­de­mes. És clar que no per crus­pir-te mitja dot­zena d'esca­mar­lans hauràs d'anar cor­rent al der­matòleg o al pneumòleg, però hi ha experts en ali­men­tació que acon­se­llen no com­prar res que porti més de cinc addi­tius. Per alguna cosa diver­ses mar­ques fan cons­tar en un lloc ben visi­ble de l'emba­latge que allò que adqui­rim no conté ni colo­rants ni con­ser­vants. Bon pro­fit, amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.