Opinió

Tribuna

El testimoni alliberador i digne d’Enric Majó

“Dirigida per Marta Lallana, ‘Terenci, la fabulació infinita’ esbossa el retrat d’un seductor que podia ser encisador, però sobretot d’un narcisista, un mentider, un malgastador, un exhibicionista que feia espectacle públic del seu dolor

A la minisèrie docu­men­tal Terenci, la fabu­lació infi­nita, produïda i exhi­bida per la pla­ta­forma Fil­min, el comen­ta­rista cine­ma­togràfic Car­les Mir és qui explica què va ins­pi­rar Ramon Moix per can­viar el seu nom: la visió de Terence Stamp a Teo­rema, on l’actor encarna una mena d’àngel exter­mi­na­dor que sedu­eix els mem­bres d’una família bur­gesa i la des­tru­eix, durant la seva estada l’any 1969 a Roma, on, es diu de pas­sada, Terenci Moix va conèixer un grup d’escrip­tors, intel·lec­tu­als i artis­tes, cosa que devia afa­nyar-se a expli­car als seus amics bar­ce­lo­nins tenint pre­sent que, segons afirma la fotògrafa Colita en una de les seves punyents inter­ven­ci­ons, les fac­tu­res telefòniques van arri­bar al mig milió de pes­se­tes. Entre el grup de cone­guts a Roma, hi havia el direc­tor de Teo­rema, Pier Paolo Paso­lini, amb qui, ho explica ell mateix en el lli­bre auto­bi­ogràfic El peso de la paja, va man­te­nir un con­tacte sexual frus­trat: el poeta cine­asta va arri­bar-li a dir que, entre les cames, en lloc d’un penis hi tenia una fil­mo­teca.

Diri­gida per Marta Lallana, coau­tora del guió amb Álvaro Augusto, Terenci, la fabu­lació infi­nita no fa referència a la relació amb Paso­lini. Ni tan sols al comen­tari esmen­tat, que, tot i que ves a saber si va ser una invenció de Moix, s’ajusta a una de les idees o, de fet, línies argu­men­tals d’una sèrie de només 180 minuts de durada: a l’autor d’El dia que va morir Marilyn li interes­sava més la ficció, i amb ella la miti­fi­cació, que la rea­li­tat. Ell mateix va cul­ti­var aquesta idea. En un dels frag­ments de l’arxiu tele­vi­siu, amb el qual es nodreix abas­ta­ment el docu­men­tal en la mesura que també explora com Terenci va con­ver­tir-se en un per­so­natge popu­lar a través dels mit­jans de comu­ni­cació, l’escrip­tor explica amb sen­ti­ment que, d’ado­les­cent, va pas­sar una nit de Cap d’Any en una sala de cinema que pro­gra­mava Sinuhé, l’egipci i El último cuplé: “A les dotze de la nit es va inter­rom­pre la pro­jecció per cele­brar l’Any Nou. Jo vaig plo­rar perquè desit­java que tornés la ficció.” Un pro­grama doble que també podria fer pen­sar en un record inven­tat.

El cas és que s’insis­teix molt en la passió de Terenci Moix pel “pèplum” i per totes les fabu­la­ci­ons i arti­fi­cis del Hollywood clàssic, però ni es fan pre­sents els seus assa­jos sobre el cinema (com ara els seus esplèndids retrats sobre els grans actors i actrius hollywo­o­di­ans, pri­mer publi­cats a Foto­gra­mas i després reco­llits a Gran­des mitos del cine i més tard a Mis inmor­ta­les del cine) ni el fet que, com ho exem­pli­fica la seva fas­ci­nació per Teo­rema encara que fos a través de la presència de Terence Stamp, també feia cas al cinema modern, com ara el d’Ing­mar Berg­man. De fet, tam­poc no es parla gaire de l’obra nar­ra­tiva de Moix. Lle­gits amb cert des­men­ja­ment per Pol López, n’apa­rei­xen frag­ments com si il·lus­tres­sin pas­sat­ges de la vida de l’escrip­tor. Però no hi ha cap entre­vis­tat que abordi els ele­ments cons­ti­tu­tius de l’obra literària. Si de cas, apa­reix la idea que, sobre­tot des de No digas que fue un sueño, va lliu­rar-se a una escrip­tura “comer­cial” per dur una vida luxosa i men­jar per­ce­bes cada dia.

També hi ha la idea que el per­so­natge, amb el seu desig de popu­la­ri­tat, va men­jar-se l’escrip­tor. Així, en vida, ell mateix hau­ria pro­pi­ciat la pèrdua d’interès per la seva lite­ra­tura. I amb la seva mort, hau­ria pas­sat amb el per­so­natge, que la sèrie vol­dria res­sus­ci­tar, junt amb la “per­sona”. De la manera que ho fa és sense ama­gar-ne les ombres, sinó al con­trari, i per aquesta tasca, a banda de la visió llu­mi­nosa que vol apor­tar Anais Schaff, no calen ene­mics de l’escrip­tor perquè ja hi són els seus amics i sobre­tot les seves ami­gues, com ara Colita i Núria Espert: el retrat que s’esbossa és d’un seduc­tor que podia ser enci­sa­dor, però sobre­tot d’un nar­ci­sista, un men­ti­der, un mal­gas­ta­dor, un exhi­bi­ci­o­nista que feia espec­ta­cle públic del seu dolor. En fi, l’apro­xi­mació que se’n fa passa de manera fona­men­tal per la relació amb els amants (del pri­mer, Vicente Molina Foix, a l’últim, Pablo Pare­llada, “Pablito”, més de vint anys més jove que Terenci, exer­cint de Pig­malió patètic) i és així que emer­geix la per­so­na­li­tat d’Enric Majó. Dins d’un docu­men­tal que podria vore­jar la cosa car­ro­nyera, l’actor és fa pre­sent amb dig­ni­tat i sem­bla pròxim a un acte d’alli­be­ra­ment. Majó fa que ens el cre­iem: la seva veu (tot i que parli en cas­tellà, cosa que no fan altres entre­vis­tats cata­lans) i el seu cos trans­me­ten la veri­tat d’un tes­ti­moni, que, si no ho han fet, els con­vido a escol­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.