Editorial

Miquel Martí i Pol, del poble i per al poble

Va deixar escrit el poeta basc Gabriel Celaya que “la poesia és una arma carregada de futur”, però també és cert que aquests són “mals temps per a la lírica”, com cantava Germán Coppini amb els gallecs Golpes Bajos, temps prosaics en el pitjor sentit de la paraula. La cultura catalana sempre ha reivindicat la llengua com el seu eix vertebrador i, per extensió, la poesia hi ha tingut durant segles un paper fonamental, com a expressió més perfecta i depurada de la llengua. Ja fa temps que no és així o, com a mínim, no es visualitza en els grans indicadors culturals del moment –les llistes de vendes, els seguidors a les xarxes–; segurament ja no era així quan Miquel Martí i Pol (1929-2003) escrivia i s’esforçava per fer minvar la distància entre la poesia sublim i la vida corrent, no com el geni instal·lat a l’Olimp sinó com el creador del poble i per al poble, el que escrivia versos sobre una fàbrica en la qual ell mateix treballava, amb consciència de classe. “El poble és el conjunt del nostre esforç/ i de la nostra veu/ i de la nostra petita mort./ El poble és tu i tu i tu/ i tot d’altra gent que no coneixes,/ i els teus secrets i els secrets dels altres./ El poble és tothom,/ el poble és ningú./ El poble és tot:/ el principi i la fi,/ l’amor i l’odi,/ la veu i el silenci,/ la vida i la mort.”

Ahir va fer vint anys de la mort de Miquel Martí i Pol, el poeta del poble, podríem dir-ne, si no fos perquè aquest títol honorífic ha estat tan malversat. El poble, com a mínim el seu poble, Roda de Ter, homenatja avui el poeta amb un acte al cementiri, amb poesia, música i una ofrena floral a la seva tomba i a la d’un altre il·lustre escriptor rodenc, Emili Teixidor (1932-2012). Després tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis literaris locals, entre ells el 39è Premi de Poesia Miquel Martí i Pol. Fins a final de mes continuaran les activitats de les Jornades Miquel Martí i Pol, a Roda de Ter, però també a Vic, Tavèrnoles, Barcelona i Porrera. Organitzades per la Fundació Miquel Martí i Pol i l’Ajuntament de Roda de Ter en col·laboració amb moltes altres institucions, entitats, etc., les jornades són ara la millor expressió d’una societat que encara necessita la veu del poeta i la vol viva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.