Opinió

mirades

Jordi Grau

Coneixement, rigor i amenitat

El projecte BiblioSteam fomenta a les biblioteques gironines el coneixe- ment científic i el foment de vocacions

Onze biblioteques públiques de les comarques gironines s’han acollit aquest any al BiblioSteam, un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica que té com a objecte apropar al públic adult el coneixement científic i tecnològic d’una manera amena però rigorosa, combatre les pseudociències i, especialment, despertar vocacions entre els estudiants de secundària. Aquest projecte ha començat aquest mes de novembre i s’allargarà fins al mes de juny del 2024.

És la segona edició d’aquest projecte. L’any passat es va iniciar, reunint cap a cinc-centes persones a les diverses conferències que es van programar. Aquest any s’ha volgut ampliar el programa per tal d’arribar a més públic i poder abordar nous temes que es consideren d’especial actualitat. Per fer-ho s’ha contactat amb divulgadors de primer nivell, que seran els encarregats d’impartir aquestes conferències científiques i divulgatives.

Quins seran els temes que han decidit que val la pena divulgar en aquest moment? Els que en els propers anys seran cabdals per resoldre problemes que se’ns presenten. Així, es parlarà d’intel·ligència artificial, arqueologia, energies renovables, cosmologia, nanotecnologia, computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra. Per fer-ho es compta amb experts de primer nivell que desenvoluparan a les biblioteques aquest projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania però que presta especial atenció als joves.

Les primeres conferències es van fer a la Bisbal d’Empordà, el dia 9 de novembre, amb el doctor Màrius Oltean, que va tractar de La frontera quàntica: el naixement de la informació i la comunicació quàntiques; dijous passat a Calonge, on el doctor Rafael Sardà va parlar sobre El desenvolupament de l’eòlica marina flotant i la conservació de la biodiversitat a la mar de l’Empordà, i divendres a Tossa de Mar, amb la doctora Karina Gibert exposant Intel·ligència artificial, riscos i oportunitats.

Avui, a Llagostera, Ignasi Ribas parlarà sobre Exoplanetes: a la recerca d’una altra terra, i a Caldes de Malavella el físic Marius Oltean tornarà a versar sobre La frontera quàntica. Demà, a Sarrià de Ter, Sara Martí, investigadora, parlarà de La nonotecnologia: fent tangible l’invisible, i el dia 30, a Anglès, l’investigador Diego Blas ho farà sobre Cosmologia: el poder de la física de partícules en l’evolució de l’univers. Més endavant, el 14 de desembre, es farà a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres la conferència sobre l’eòlica marina flotant i l’Empordà.

Es vol comunicar com es desenvolupa el sistema de recerca català. “Creiem que és molt important transmetre a través dels seus protagonistes temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, el camí cap als ordinadors quàntics o les fonts d’energia del futur, i també temes sempre presents com la salut o l’exploració de l’univers”, assegura el president de l’Acdic, Carlos F. Sopuerta. Com ell, esperem que desperti vocacions entre els estudiants de batxillerat, el nostre futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.