Mirades
El periodista degà a l’Orient Mitjà
Tomàs Alcoverro està considerat tota una institució en el món periodístic i se’l coneix com el degà, pel títol del llibre que va publicar el 2006 sobre la seva experiència com a corresponsal a l’Orient Mitjà, però també perquè ha estat el més veterà dels corresponsals a Beirut i i perquè està considerat el més gran coneixedor del que passa en aquella convulsa zona del món que tant ens afecta. Avui, Tomàs Alcoverro serà a la biblioteca pública Carles Rahola, a les sis de la tarda, dins la Setmana dels Rahola, on conversarà amb la periodista Mar Camps sobre com entendre i explicar-nos el món àrab des de dins.
Durant molts i molts anys, Tomàs Alcoverro, una persona que parla tan bé com escriu i que se sap fer entendre encara que sigui per dir que hi ha coses que no es poden entendre, va mantenir casa a Barcelona, on va néixer el 1940, i Beirut. Ell és llicenciat en periodisme i en dret, i va arribar a donar classes de dret internacional a la Universitat de Barcelona. Però és periodista, i dins del periodisme, corresponsal. El seu primer contacte amb el món àrab el va tenir durant el 1967, quan es va produir la que es va anomenar Guerra dels Sis dies, e què Israel va aconseguir no només contenir els països que la van atacar, sinó que va guanyar molt territori. Des del 1970 ha estat corresponsal a Beirut, però també ha passat per París i Atenes. Molts dels grans fets periodístics del segle passat han estat explicats per les seves cròniques. Va assistir a l’enterrament de Nasser, el president egipci assassinat, va viure de primera mà l’ocupació turca de Xipre, va descriure l’ascens al poder de Khomeini a l’Iran i la revolució islàmica posterior, l’ascens i caiguda de Saddam Hussein, les intifades i les primaveres àrabs, la guerra a Síria. Però també va conèixer i relatar el viatge del president Tarradellas a Barcelona, amb la Generalitat reinstaurada, viatjant en l’avioneta que portava el president.
El degà té una mirada per tot. Ha escrit llibres com Atrapados en la discordia, unes converses amb Pilar Rahola sobre el conflicte israeliano-palestí, La noria de Beirut, Tot està per dir, amb Plàcid Garcia-Planas, o Un barceloní a Beirut, el seu primer llibre en català, el 2019. També li van dedicar un Sense ficció: Tomàs Alcoverro, entre Orient i Occident.
Serà, doncs, una conversa útil per entendre alguna cosa en plena guerra a Gaza. Alcoverro té una frase famosa per definir el que passa a l’Orient Mitjà des de fa tantes dècades: “Aquell qui creu que entén alguna cosa de l’Orient Mitjà és perquè li ho han explicat malament.” Com a periodista ha guanyat tots els grans premis, des del Cirilio Rodríguez (2003) fins al Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán (2006). Menció d’honor en els Premis Nacionals de Comunicació, també té la Creu de Sant Jordi, i el Col·legi de Periodistes el va distingir amb la distinció Ofici de Periodista. Ell continua intentant entendre què passa en aquell món tan llunyà i tan proper. Creu que mai no hi haurà un estat palestí i també assegura que l’actual guerra a Gaza només provocarà una gran frustració. I té una frase lapidària: “Els àrabs sempre perden militarment les guerres malgrat que les guanyen políticament.”