Opinió

De restaurant i de bufet lliure

El menjar és l’antítesi de la dietètica i del bon gust culinari

Anar de res­tau­rant i de bufet no és sem­pre una experiència agra­da­ble. Quan es tracta de bufet us podeu tro­bar que hi ha massa gent, que l’olor de l’ambi­ent és espès o que hi ha poques coses que us agra­din. La cli­en­tela és molt hete­rogènia, d’aquí, de fora i gent gran. S’hi va per como­di­tat o bé perquè el men­jar és abun­dant i de preu asse­qui­ble. Si aneu a fer el menú i sou un grup, heu de pac­tar d’entrada que paga­reu per sepa­rat o us faran mala cara quan pas­seu per caixa. Cada cop és més habi­tual que cadascú pagui el que con­su­meix. Amb el ser­vei, us tro­ba­reu de tot. Us poden aten­dre en català, però sereu uns afor­tu­nats si això us passa. Els sous bai­xos i les jor­na­des ina­ca­ba­bles, amb cui­nes ober­tes dotze o més hores segui­des, pro­vo­quen ofer­tes de tre­ball poc atrac­ti­ves i de per­fil baix. Turisme i res­tau­ració van de bra­cet i el bufet estal­via molta feina. El men­jar és l’antítesi de la dietètica i del bon gust culi­nari. Hi ha qui no es fixa en la qua­li­tat del men­jar i sim­ple­ment li importa men­jar. Obser­vem que es menja més pels ulls que per la boca, com deia la meva mare. No abun­den les carns ni els pei­xos de qua­li­tat. El peix és d’una tex­tura més aviat seca i de gust genèric, nor­mal­ment acom­pa­nyat de sal­ses o fre­gits que emmas­ca­ren el pre­sumpte sabor. Les carns solen ser de porc i de pollas­tre fets en pre­pa­ra­ci­ons diver­ses que faci­li­ten un bon repar­ti­ment. Els plats dels comen­sals solen estar for­mats per una pila de pro­duc­tes diver­sos, carn, peix, cro­que­tes i macar­rons, una mica d’ama­nida, tot junt. I, mal­grat tot, aquests plats estra­fo­la­ris són men­jats amb una dig­ni­tat admi­ra­ble. És entre­tin­gut dei­xar-se anar i que­dar boca­ba­dat amb el com­por­ta­ment humà d’aquesta moda­li­tat de men­jar: cor­re­dis­ses quan tre­uen una pae­lla, empen­tes i algu­nes cues en pro­duc­tes ape­ti­to­sos que ben aviat són des­tros­sats lite­ral­ment en el seu reci­pi­ent ori­gi­nal. Sí, reco­nec que el negoci fun­ci­ona gràcies també a per­so­nes com jo. Un punt i seguit són alguns bufets de men­jar xinès que, dins del seu estil, t’ofe­rei­xen sem­pre el mateix, pas­sat pel wok. Tot està estu­diat al detall. Saben que una menja de pro­duc­tes bar­re­jats, fets al wok i amb sal­se­tes diver­ses, atipa ben aviat. Ai, com enyoro algu­nes vega­des aquell deliciós entrepà crui­xent de per­nil ibèric amb una cer­vesa ben fres­queta asse­gut còmoda­ment men­tre veig pas­sar la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia