Opinió

Som 10 milions

La revolució silvestre

Un col·lectiu nascut a l’Anoia recupera espècies silvestres comestibles que havien caigut en l’oblit

Les mobi­lit­za­ci­ons de la page­sia han por­tat al cen­tre del debat públic la neces­si­tat d’un model agro­a­li­men­tari més just que faci de l’agri­cul­tura una acti­vi­tat sos­te­ni­ble que tin­gui un impacte posi­tiu al ter­ri­tori. Un objec­tiu que com­par­tei­xen ini­ci­a­ti­ves com la que va enge­gar fa prop d’una dècada l’igua­ladí Marc Tala­vera. Es tracta del Col·lec­tiu Eixar­co­lant, nas­cut per recu­pe­rar vari­e­tats agrícoles tra­di­ci­o­nals i espècies sil­ves­tres comes­ti­bles.

I en aquest cas, el nom sí que fa la cosa. Eixar­co­lar vol dir arren­car manu­al­ment les males her­bes en un camp de con­reu. I amb aquesta decla­ració d’inten­ci­ons va néixer l’any 2016 a Igua­lada la pri­mera Jor­nada Gas­tronòmica de les Plan­tes Obli­da­des. Una tro­bada que ha anat crei­xent per fer rea­li­tat el somni d’un model que torni a posar la mirada en allò que tenim més a prop: cen­te­nars d’espècies sil­ves­tres comes­ti­bles i vari­e­tats agrícoles tra­di­ci­o­nals.

Aquest doc­tor en bio­lo­gia va lide­rar un movi­ment que ha aca­bat aple­gant cen­te­nars de socis arreu del país amb aquesta idea, tan apa­rent­ment sen­zi­lla com revo­lu­cionària: “Les males her­bes poden ser un recurs local per can­viar les coses.”

Als escèptics, Tala­vera remarca que “no som qua­tre hip­pies, pot ser un movi­ment trans­ver­sal” i apunta com a gran objec­tiu final “un futur en què la major part del que com­prem sigui de prop nos­tre” i on quan algú digui que vol ser pagès “no senti a dir que està boig”. Lluny de que­dar-se en la teo­ria, Eixar­co­lant fa temps que forma part d’aquest canvi. Al seu web venen plan­ters, lla­vors i pro­duc­tes com gale­tes de fari­gola o crackers d’ortiga. I també ges­ti­o­nen un petit forn a Jorba, amb el pro­ducte de pro­xi­mi­tat com a ban­dera.

Tala­vera reco­neix que “el gran repte que tenim és posar els pro­duc­tes de km 0 en cir­cuits de con­sum” arti­cu­lant una estruc­tura que apropi pro­ducció i con­su­mi­dors. Eixar­co­lant par­ti­cipa del pro­jecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que posa en comú pro­duc­tors, ela­bo­ra­dors, comerç i res­tau­ra­dors “posant el focus en l’entorn, un pai­satge que ens pro­ve­eixi d’ali­ments”.

I què podem fer com a con­su­mi­dors? Marc Tala­vera acon­se­lla “pro­cu­rar estar més infor­mats”. Amb les eco­no­mies domèsti­ques cas­ti­ga­des per la inflació, la temp­tació sem­pre és el pro­ducte més barat, però Tala­vera adver­teix: “Si no com­prem al cost que toca, si no ho paguem de la nos­tra but­xaca és que ho aca­bem pagant com a soci­e­tat.”

Ara que les pro­tes­tes dels page­sos ens han fet mirar allò que men­gem, el pre­si­dent d’Eixar­co­lant creu que poden can­viar algu­nes coses, però con­si­dera que l’admi­nis­tració ha d’assu­mir “can­vis de fons” i tre­ba­llar “per un model de país a 15 o 20 anys”. El fun­da­dor d’Eixar­co­lant recorda que “els page­sos tenien les matei­xes quei­xes fa 40 anys, per tant, alguna cosa no estem fent bé”.

Marc Tala­vera ho resu­meix amb una metàfora: “Estem posant pegats en una paret que s’esquerda i pot­ser el que cal és tirar-la a terra i aixe­car-ne una de nova”. A Eixar­co­lant fa temps que han començat a posar els maons d’aquesta nova paret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.