Opinió

Mirades

El festival literari de la llera del Ter

Literatura de Soca-rel per fer valer els pobles mitjançant la literatura i donar a conèixer els seus autors vinculats

Demà començarà la primera edició de Literatura de Soca-rel, un festival que vol donar valor a la feina que es fa als pobles de la llera del Ter, una manera de definir onze pobles que tenen com a denominador comú que se senten empordanesos de la comarca del Gironès i que tenen la voluntat de potenciar i dotar d’autoestima els seus pobles a través de la literatura. Aquests pobles són Celrà, Bordils, Flaçà, Sant Jordi Desvalls, Viladesens, Cervià de Ter, Juià, Sant Martí Vell, Madremanya, Sant Joan de Mollet i Medinyà. I al darrere d’aquesta iniciativa hi ha aquestes cinc persones: Mar Camps, Mariona Omedes, Clàudia Pussé, Mila Gómez i Pau Camps, o sigui, la gent de La Llera del Ter, la magnífica revista que té la voluntat de mostrar el paisatge, el patrimoni, la història i la gent que viu entre el Ter i les Gavarres.

Aquesta iniciativa, que en aquesta primera edició constarà d’onze actes, es farà els caps de setmana del mes de maig. De fet seran presentacions de llibres d’autors arrelats als pobles de la llera o que hi han tingut una relació al llarg dels temps. No s’amaguen de la seva voluntat localista perquè creuen que la vida a poble és ben rica si pensen, s’organitzen i actuen de manera local. D’aquí la pregunta amb ressonàncies literàries però també ben actual: qui diu que la vida a poble és petita?

Demà s’obrirà aquesta primera edició amb un itinerari literari pel nucli antic de Celrà resseguint la poesia de Francesc Prat i el seu llibre Vell país natal (Editorial Gavarres). L’11 de maig hi participaran el forense Narcís Bardalet i la periodista Tura Soler amb els casos del forense recollits a Rigor mortis (La Campana). El pare de Bardalet havia treballat com a químic a la fàbrica Brillas i Pagans i havia viscut a Celrà. L’acte es farà al centre cívic. També hi participaran l’escriptor Damià Bardera amb la seva obra S’obre el teló (La Segona «perifèria)amb un recital al cementiri de Celrà; l’escriptor i articulista Lluís Muntada, que ha publicat l’excel·lent Els dies previs (Llibres del Segle), serà a l’escola de la Pera; l’acte del traductor de Sant Joan de Mollet David Guixeras i Olivet amb Els misteris d’Itàlia, de Dino Buzatti (Sidillà), es farà a La Torre; la dramaturga i actriu de Celrà Berta Prieto i l’escriptora Irene Pujadas conversaran a una casa noucentista de Celrà i al bar Nimú del Celrà; la novel·lista de Flaçà Helena Carreras amb Les altres cares (Trípode) parlarà a l’ermita de Sant Martí de Flaçà; l’escriptora Carlota Gurt, que viu a la Pera, amb Biografia del foc (Club Editor) a connexió Papyrus de Celrà, i la filòloga i activista cultural Roser Vernet amb Lo mig del món (Club Editor) a la plaça Major de Madremanya.

El dia 12es farà un homenatge a l’escriptor, pensador i assagista Josep Maria Uyà, que va treballar molts anys a l’institut de Celrà i va deixar petjada. Es presentarà la seva Obra Poètica 1989-2019 (Cal·lígraf) al mas Santamaria de Raset, a Cervià de Ter, on Antonio Machado, referència per Uyà, va passar tres dies l’hivern de 1939. A Literatura de soca-rel, també hi participen els editors Maria Bohigas, Roger Costa-Pau, Xavier Cortadellas i Jaume Torrent i hi col·labora La Pioxa de Bordils amb el II Certamen Literari Sebas Parra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.