Opinió

El factor humà

Immigració, amb ‘e’ d’esperança

La qüestió migratòria és clau per entendre la Catalunya dels 8 milions, un país sobre el qual cal pensar, reflexionar

Hi va haver un temps en què els ale­manys havien de fugir del seu país, per neces­si­tat, per aquest neguit de l’ésser humà de voler pros­pe­rar sem­pre. És un feno­men del segle XVII, un procés dur que els seus pro­ta­go­nis­tes van arri­bar a con­den­sar amb tres parau­les; tod, leid, brot. Sí, els ale­manys que emi­gra­ven al Bra­sil pas­sa­ven per un pri­mer trànsit ter­ri­ble que sin­te­tit­za­ven en la paraula mort, per un segon grau d’adap­tació al nou país que defi­nien com a pena i els que supera­ven un i altre estadi asso­lien, final­ment, el ter­cer nivell; el pa.

Hi ha un home que, quan se li pre­gunta pel feno­men de la immi­gració a Cata­lu­nya, es remunta a aquest epi­sodi migra­tori del segle XIX entre Europa i l’Amèrica del Sud per fer enten­dre com de com­pli­cat és el procés de mar­xar lluny de casa a gua­nyar-se la vida en un país on tot és nou, des­co­ne­gut. I té tot el sen­tit que ho faci, perquè és una de les per­so­nes d’aquest país que millor coneix la rea­li­tat germànica i que més i des de fa més temps ha pen­sat sobre la qüestió migratòria.

Saber i pen­sar, vet aquí la qüestió.

Al seu des­patx de l’Esquerra de l’Eixam­ple, damunt d’una cadira, Jordi Pujol i Soley hi té una car­peta volu­mi­nosa on a la por­tada hi ha escrita la paraula immi­gració. És un mate­rial per docu­men­tar una con­ferència sobre la matèria, que li balla pel cap de fer. A les seves mans, un altre mate­rial, en forma de lli­bre titu­lat La immi­gració, pro­blema i espe­rança de Cata­lu­nya, edi­tat la tar­dor del 1976 per divul­gar una con­ferència que el mateix Pujol va fer a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat el març d’aquell mateix any. Va ser una inter­venció tre­nada a par­tir d’uns tex­tos que havia escrit quan encara no tenia 20 anys, refle­xi­ons sobre una qüestió que sem­pre l’ha pre­o­cu­pat. Molt.

Del 1976 al 2024 amb el nexe de dues idees de con­ferència sobre la immi­gració, que vol dir no dei­xar de pen­sar mai sobre un dels temes més impor­tants que històrica­ment ha hagut d’afron­tar el país. Una qüestió que avui és plena actu­a­li­tat en el debat polític, un debat per­ver­tit perquè es dis­para con­tra el foras­ter en una pre­sumpta defensa del país, quan fer-ho equi­val a dis­pa­rar-se un tret al peu, un altre a la cama i encara un dar­rer al cor d’una soci­e­tat que ha estat, és i serà sem­pre d’aco­llida.

Pujol és cons­ci­ent de la com­ple­xi­tat d’haver pas­sat de la seva Cata­lu­nya dels 6 mili­ons a l’actual, que supera els 8. Un pro­blema agreu­jat pel fet de ser un país petit, de poder polític limi­tat i una iden­ti­tat naci­o­nal en perill. Un país sobre el qual penja el vati­cini, com una male­dicció, que un alt diri­gent del PP li va fer un dia; “Amb la nos­tra política i la immi­gració que ara us vindrà, en 40 anys del català ningú se’n recor­darà.”

Això és un fet, i un risc, però Pujol no es fa enrere, ni torna a la cova, a defen­sar-se a pedra­des. Des del des­patx refle­xi­ona que és posi­tiu pel país pro­mo­ci­o­nar els que han arri­bat de fora. El pre­si­dent Mon­ti­lla és un exem­ple d’aquesta idea. Pujol parla d’immi­gració com a pro­blema, però també, com espe­rança. La paraula espe­rança sem­pre pre­sent, com a vehi­cle per sumar els que han vin­gut de fora al pro­jecte col·lec­tiu de país. I lli­gat a això dues idees: “Una soci­e­tat cofoia de cata­la­ni­tat, no m’interessa.” I la segona: “Cal que Cata­lu­nya actuï d’una manera que tenir espe­rança esti­gui jus­ti­fi­cat.” És una frase, però podria ser una ban­dera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.