Opinió

Som 10 milions

Llums i ombres del català a Andorra

Els inscrits als cursos de català s’han triplicat a Andorra des de la nova llei que vincula la llengua amb el permís de residència

El Par­la­ment andorrà va apro­var, el pas­sat dia 25, amb el suport de tots els grups tret d’Andorra Enda­vant, la llei que fixa l’obli­ga­to­ri­e­tat del català per a l’obtenció de tots els per­mi­sos de residència i tre­ball. Hi haurà, però, un ter­mini de cinc anys per a la seva apli­cació a causa de la manca de recur­sos humans i econòmics. La volun­tat és fer tots els esforços pos­si­bles per escurçar aquest ter­mini. El text legis­la­tiu inclou you­tu­bers i espor­tis­tes d’elit.

Govern i lingüistes han cele­brat la “gran entesa” per la llei, que ja ha tin­gut una incidència impor­tant: el nom­bre d’ins­crits als cur­sos s’ha tri­pli­cat, amb 1.800 estu­di­ants. La minis­tra de Cul­tura i Esports, Mònica Bonell, ha valo­rat posi­ti­va­ment el tre­ball fet en comissió legis­la­tiva i ha recor­dat que “quan va entrar a tràmit el pro­jecte ja pre­veia que els per­mi­sos de residència i tre­ball anes­sin asso­ci­ats amb el conei­xe­ment de la llen­gua ofi­cial”. Per Bonell, “hi ha un marge sufi­ci­ent i pru­dent perquè el minis­teri es pugui pre­pa­rar, i també els empre­sa­ris”.

La situ­ació del català a Andorra és un petit oasi si es com­para amb la resta de ter­ri­to­ris de parla cata­lana. Ho va com­pro­var la pre­si­denta del Par­la­ment de Cata­lu­nya, Anna Erra, durant la seva visita el pas­sat mes de febrer. Va cele­brar que a Andorra hi hagi la plena “ofi­ci­a­li­tat del català” i va reconèixer que la llen­gua “és un tema deli­cat a Cata­lu­nya” perquè es va “per­dent l’ús social” del català.

De tota manera, la gran presència de població estran­gera en limita l’expansió. Segons dades del Depar­ta­ment d’Estadística (2023), el país té 85.000 habi­tants, dels quals 38.977 són andor­rans; 20.451, espa­nyols, i 8.679, por­tu­gue­sos.

A més a més, Andorra està al mig de dos estats amb molt pes a Europa com són l’espa­nyol i el francès, que ine­vi­ta­ble­ment exer­cei­xen la seva influència, un fet que també queda palès en la parla. Així, la política fran­cesa d’ultra­dreta Marine Le Pen va cri­ti­car la nova llei del català i va adver­tir que la regu­lació podria fre­nar l’ús del francès en els sec­tors econòmic, turístic i empre­sa­rial.

D’altra banda, entre el 2021 i el 2022 la xifra d’expe­di­ents oberts per supo­sa­des infrac­ci­ons a la legis­lació lingüística va expe­ri­men­tar un incre­ment nota­ble i es va mul­ti­pli­car per 2,6. El balanç, reco­llit a la memòria del ser­vei de Política Lingüística, implica que a l’aca­ba­ment de l’any ja se n’havien resolt el 65% per la pre­dis­po­sició dels infrac­tors a cor­re­gir l’incom­pli­ment de la nor­ma­tiva. Quant a la resta, o bé esta­ven en vies d’arxi­va­ment o bé en fase d’esme­nes per ade­quar-se al que dicta la llei.

Un dels eixos d’actu­ació és que l’idi­oma ofi­cial també arribi al cinema. Un nou con­veni amb els cine­mes Illa Car­le­many [úniques sales del país] ha impli­cat que les 15 pel·lícules que s’han pro­jec­tat el 2023 hagin sumat 6.585 espec­ta­dors. Amb tot, però, els espec­ta­dors de cinema en català repre­sen­ten només un 4% de les 170.000 per­so­nes que van anar al cinema al llarg de l’any pas­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.