Opinió

Som 10 milions

Un país estranger

Mequinensa és l’epicentre geogràfic, històric i emocional del relat que ha escrit Miquel Berga

Era vora el mig­dia i el sol pri­ma­ve­ral pegava fort sobre el Museu de Mequi­nensa, on estàvem con­vo­cats per assis­tir a la pre­sen­tació del lli­bre Un país estran­ger (Tus­quets, 2024). Entre la mul­ti­tud va aparèixer en Miquel Berga, l’autor del lli­bre, que amb un apa­rent caràcter trem­pat –que al llarg de la pre­sen­tació vam poder cor­ro­bo­rar– va anar ataüllant i, si esqueia, salu­dant el per­so­nal pre­sent a la sala.

Berga és pro­fes­sor –ja jubi­lat– de lite­ra­tura anglesa a la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra i ha publi­cat nom­bro­sos arti­cles sobre escrip­tors angle­sos que van par­ti­ci­par en la Guerra Civil espa­nyola. El 2011, va edi­tar el lli­bre Un hotel a la costa (Tus­quets), de l’escrip­tora Nancy Johns­tone, que a mode de crònica quo­ti­di­ana va nar­rar els temps de can­vis insos­pi­tats que va viure amb el seu marit, el peri­o­dista Arc­hie Johns­tone, després d’aban­do­nar Lon­dres el 1934 atrets pel pai­satge de Tossa de Mar, a la comarca de la Selva, on van cons­truir el seu hotel. Casa Johns­tone aviat va dei­xar enrere els hos­tes angle­sos per a ser tes­ti­moni dels estralls de la guerra i, sota la tutela dels Johns­tone, aco­llir una colònia per a nens refu­gi­ats pro­ce­dents de la Franja (Aragó).

Arran de la publi­cació d’aquest lli­bre, Berga va rebre un cor­reu electrònic. Era en Primi Sancho, fill d’espa­nyols emi­grats a Bèlgica als anys sei­xanta, que aca­bava de des­co­brir casu­al­ment i a través de sa tia, després de com­prar-se una casa a Tossa de Mar, que son pare i son oncle, Pri­mi­tivo i Justo Sancho, eren dos d’aquells nens de la colònia.

No és casual que en Miquel Berga vingués a Mequi­nensa a pre­sen­tar el seu nou lli­bre, ja que aquests xiquets mequi­nen­sans havien aca­bat esde­ve­nint els pro­ta­go­nis­tes d’Un país estran­ger i Mequi­nensa l’epi­cen­tre geogràfic, històric i emo­ci­o­nal del relat. En un intent de recons­truir la memòria dels Sancho –quan cap dels dos ger­mans ja no hi eren–, el lli­bre va néixer com una seqüela ines­pe­rada de l’ante­rior i es va anar con­fi­gu­rant com una road movie en la qual cada experiència esde­ve­nia un nou capítol que anava tei­xint el con­junt.

Un país estran­ger és el para­digma de com una història par­ti­cu­lar es pot con­ver­tir en uni­ver­sal i amb ella, para­fra­se­jant en Wal­ter Ben­ja­min, con­sa­grar-la a la memòria dels qui no van tenir nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.