Opinió

Som 10 milions

Aniversari feliç

És un bon moment per fer balanç d’un any de govern. I l’oposició, si existeix, també hi podria dir la seva

La dar­rera set­mana els actu­als con­sis­to­ris han com­plert el pri­mer any de vida. Amb penes i glòries han bufat l’espelma del pastís muni­ci­pa­lista, sense fer gai­res inven­ta­ris públics de com han fun­ci­o­nat els governs muni­ci­pals i, entre aquí caic i aquí m’aixeco, ja s’han men­jat una quarta part del man­dat pel qual foren ele­gits. Tot al bell mig d’un com­pli­cat període elec­to­ral que no ajuda gaire a fer una anàlisi assos­se­gada.

A Bada­lona fou fàcil la cons­ti­tució del dar­rer con­sis­tori, quan el popu­lista García Albiol havia acon­se­guit la con­fiança del 56% dels elec­tors i dos terços dels regi­dors (18 actes sobre 27). Uns anys d’alcal­dies en con­ti­nu­a­des tur­bulències i la ina­nició dels polítics opo­si­tors, a més d’una bri­llant cam­pa­nya del can­di­dat, el conduïren a l’excel·lència. L’actual sis­tema elec­to­ral té això de bo: que l’elec­tor pot triar i fins i tot té el dret a equi­vo­car-se.

Les ciu­tats són el que són i no pas el que voldríem. I Bada­lona és una ciu­tat com­plexa, for­mada per mol­tes i diver­ses Bada­lo­nes, on fun­ci­ona un uni­o­nisme difús, que es con­fessa pro­gres­sista encara que real­ment és con­ser­va­dor i que pre­fe­reix la pau dels cemen­ti­ris al sotrac con­ti­nuat. Els ciu­ta­dans del car­rer volen segu­re­tat i els car­rers nets, miren de reüll la immi­gració i no els pre­o­cupa gaire el nivell cul­tu­ral que els envolta. Un ter­ri­tori ado­bat per cul­ti­var el popu­lisme, si se sap admi­nis­trar amb exper­tesa.

Men­tre la resta de les res­tes opo­si­to­res al govern del Par­tit Popu­lar van par­lant del sexe dels àngels, Albiol refia la sort a un potent nucli de comu­ni­cació, que sap ven­dre les foto­gra­fies seti­na­des d’una ciu­tat que pot­ser no exis­teix. La reproduïda imatge de l’alcalde amb José Elías i Enri­que Tomás, a dreta i esquerra (res a veure amb la icònica imatge del Cal­vari), mos­tra el seu pro­jecte de futur. I Tomàs, fent de pre­go­ner de les fes­tes del poble, no es tornà ver­mell quan digué que “aquest alcalde ha por­tat Bada­lona al nivell de les grans ciu­tats euro­pees”.

Mes la rea­li­tat metro­po­li­tana no es pot ama­gar sota la catifa. La maquinària admi­nis­tra­tiva és con­fusa i ino­pe­rant; les bos­ses de pobresa, cada vegada més patents; la manca de polítiques d’habi­tatge creen grans pro­ble­mes, els equi­pa­ments soci­als i espor­tius dema­nen una ràpida inter­venció, i les pro­me­ses incom­pler­tes pel govern muni­ci­pal són de mag­ni­tud astral i les pro­pos­tes de rege­ne­ració cauen al buit. Als mit­jans, la imatge d’Albiol a la Feria de Abril de Sevi­lla o donant la mà al Borbó dibui­xen temps d’esplen­dor, men­tre la rea­li­tat del sen­se­lla­risme o la diària nota de des­no­na­ments par­len d’un pro­blema ina­jor­na­ble.

La intel·ligent valo­ració de García Albiol sap intuir del que li cal par­lar i del que no. A la plaça de la Vila, una immensa pan­carta (ofi­cial) amb la imatge tri­om­fal de l’alcalde bada­loní anun­cia, des de fa un any, que el 2024 serà l’any de la trans­for­mació de la ciu­tat. Aquesta set­mana, en l’ani­ver­sari feliç, seria un bon moment per fer balanç. I l’opo­sició, si exis­teix, també hi podria dir la seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.