Opinió

La mirada d’Heròdot

Josep Poch Clara. Catedràtic d’Ensenyament Secundari

Tucídides a la Tordera

“El concepte de ‘territori’ que s’utilitza avui dia és indefinit, vague i està sacralitzat, com Déu a l’edat mitjana

La natu­ra­lesa humana no can­via amb els anys i els segles. Per aquest motiu, com deia Han­ni­bal Lec­ter a El silenci dels anyells, sem­pre és interes­sant lle­gir els clàssics.

Tucídides va ser un gene­ral de l’antiga Grècia que va escriure la Història de la Guerra del Pelo­ponès, con­flicte que va tenir lloc al llarg de tres dècades al segle V aC. En aque­lla època, les enti­tats polítiques a Grècia eren ciu­tats estat i les dues prin­ci­pals eren Ate­nes i Esparta, que a la vegada tenien els seus ali­ats. La lluita per l’hege­mo­nia els va por­tar a un llarg enfron­ta­ment bèl·lic. La que par­tia com a favo­rita era Ate­nes, més rica i més ben pre­pa­rada. A més a més, Ate­nes era una democràcia, paraula que cal posar amb totes les come­tes, ja que el govern a través d’una assem­blea de ciu­ta­dans excloïa dones, estran­gers i esclaus.

Explica el gene­ral que durant els pri­mers anys de guerra, men­tre Ate­nes va tenir Pèricles com a líder polític, les deci­si­ons van ser cor­rec­tes. La mort del diri­gent, però, va dei­xar l’assem­blea en mans de polítics popu­lis­tes, que van induir a pren­dre deci­si­ons equi­vo­ca­des i empren­dre acci­ons des­as­tro­ses que van por­tar a la der­rota i al poste­rior sot­me­ti­ment i la ruïna d’Ate­nes. Segons l’his­to­ri­a­dor, “la seva mort va ser un des­as­tre per a Ate­nes, ja que els seus suc­ces­sors van ser infe­ri­ors a ell. Van pre­fe­rir seguir una política ines­ta­ble bus­cant la popu­la­ri­tat en lloc de ser­vir a la uti­li­tat pública”. Tucídides també explica que Pèricles de vega­des pre­nia deci­si­ons impo­pu­lars que li valien crítiques i atacs, però que a la llarga resul­ta­ven encer­ta­des, i que el diri­gent tenia carisma, intel·ligència, pres­tigi, i era insu­bor­na­ble. Les qua­li­tats que voldríem en qual­se­vol polític, en defi­ni­tiva.

Tucídides s’ense­nya avui dia no només en les facul­tats d’història i de filo­lo­gia clàssica, sinó també en les de ciències polítiques. Les fake news i el mal que pro­vo­quen, les rela­ci­ons entre països i les rela­ci­ons entre el poder i el poble, ja les tro­bem en el seu lli­bre.

Els que no deuen haver estu­diat Tucídides són els diri­gents del govern que hem tin­gut els dar­rers temps a Cata­lu­nya. A la Tor­dera es va cons­truir una des­sa­li­nit­za­dora, infra­es­truc­tura necessària en el país de secà en què vivim, però no es va fer la línia elèctrica per apor­tar-hi ener­gia “perquè havia estat rebut­jada pel ter­ri­tori”. El con­cepte de ter­ri­tori que s’uti­litza avui dia és inde­fi­nit, vague i està sacra­lit­zat, com Déu a l’edat mit­jana. Inclou una amal­gama vari­ada d’enti­tats que pot anar des d’ajun­ta­ments, asso­ci­a­ci­ons de veïns, agru­pa­ci­ons eco­lo­gis­tes a orga­nis­mes científics. Les seves opi­ni­ons en molts casos cor­res­po­nen al movi­ment nimby (not in my back yard), molt a l’alça avui dia, que con­sis­teix bàsica­ment en el prin­cipi de feu el que vul­gueu però no a prop de casa meva. Apli­cant aquest prin­cipi no s’hau­rien cons­truït mai car­re­te­res, fàbri­ques o cen­trals elèctri­ques i estaríem en l’era prein­dus­trial, sub­sis­tint a dures penes com feien els nos­tres avant­pas­sats. Dins del ter­ri­tori cadascú hi diu la seva, com és lògic, però un cop escol­tat a tot­hom, el govern ha de pren­dre les deci­si­ons que solu­ci­o­nin els pro­ble­mes dels ciu­ta­dans i vagin en pro de l’interès gene­ral.

Els governs han de con­cre­tar les acci­ons que con­ve­nen més al país, com feia Pèricles a Ate­nes, i no les que agra­den més en un pri­mer moment, com van fer els popu­lis­tes que el van suc­ceir. Ate­nes va per­dre la guerra con­tra Esparta pel fet de ser gover­nada per aquests per­so­nat­ges, i Cata­lu­nya ha estat mesos per­dent la guerra con­tra la sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.