De set en set
Els altres catalans
El mateix dia que el PP proposava utilitzar l’exèrcit per impedir l’arribada de cayucos a les Canàries, sortia un estudi que diu que el 48% dels catalans creuen que hi ha massa immigrants a Catalunya. L’enquesta, feta pel Centre d’Estudis d’Opinió, deia que a la societat catalana hi ha la percepció que els nouvinguts reben molt més del que aporten. El clàssic “s’emporten tots els ajuts”, vaja, que ocupa lloc destacat al rànquing de falsos tòpics i fake news sobre immigració.
Les dades demostren que aquestes creences són falses. I és urgent desmentir-les perquè són font de conflictes i caldo de cultiu del populisme i l’extrema dreta. Caldria una campanya pública de difusió del que són veritats demostrables: els immigrants aporten cada any el 10% dels ingressos de la Seguretat Social però en canvi només perceben l’1% de les pensions. Pel que fa la salut, la població immigrant és majoritàriament jove i, per tant, fa menys ús del sistema de salut que no pas la població autòctona, més envellida. Les xifres demostren que la població estrangera juga un paper clau en l’economia del país perquè fan una aportació imprescindible al mercat laboral en sectors com les cures, l’hostaleria o l’agricultura fent feines –i pagant els impostos– que aquí no vol fer ningú.
Enguany fa 60 anys que Paco Candel va publicar Els altres catalans, un assaig en primera persona de l’arribada de la immigració a Catalunya on reivindicava la catalanitat dels immigrants. Aquesta Catalunya inclusiva és la que ens han fet créixer com a nació, la possibilitat de sentir-se català independentment d’on hagis nascut és un tresor que no ens podem deixar prendre.