Opinió

Mirades

Glopets de cultura estiuenca

Llibres, exposicions, música i teatre ocupen, els divendres d’aquest estiu, l’Espai Cultural Sant Andreu d’Ullà

Travessat pel riu Ter i a l’ombra de massís del Montgrí, hi ha el municipi d’Ullà, de poc més de mil dos-cents habitants, que va pertànyer als comtes d’Empúries abans de passar a mans del Bisbat de Girona. Amb aquests antecedents no és d’estranyar els antics edificis gòtics i renaixentistes dels seus carrers, que mostren el seu passat medieval, i l’església de Santa Maria, neoclàssica, dedicada a sant Andreu, on es pot venerar la talla romànica de la Verge de la Fossa. Ullà és un poble tranquil on hi viu una població estable i que creix a l’estiu amb visitants que busquen pau, tranquil·litat i repòs en un lloc a pocs quilòmetres del mar i que està situat dins el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Envoltat de pobles turístics, l’Ajuntament va entendre que li calia tenir una oferta estiuenca que els permetés mostrar el poble i al mateix temps la capella de Sant Andreu, un edifici inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I així, amb la complicitat de l’escriptora Montse Castaño, han confegit una programació cultural per a tot l’estiu. Una programació adequada per l’Espai Cultural Sant Andreu, situat al bell mig del poble, un espai ideal per acollir d’una manera intimista espectacles de petit format, artístics o musicals, exposicions, tertúlies literàries i monòlegs teatrals.

Així van néixer els Glopets de Cultura a la Cova d’Ullà, que es van iniciar dissabte passat amb la inauguració de l’exposició de dibuixos sobre escriptures i documents antics que ha preparat el dibuixant, escriptor i editor d’Editorial Cal·ligraf, Jaume Torrent. El mateix dissabte hi va actuar Xarly Blue Trio, un magnífic grup de blues.

Dissabte vinent, a 2/4 de 8 del vespre, hi haurà la presentació de Res en excés, encara parlem grec, el llibre de Pere Led i Toni Merigó que va ser il·lustrat pel gran Toni Batllori, sobre paraules que provenen del grec i són ben vives en la nostra parla quotidiana. El dissabte 27 es presentarà l’exposició d’Anna Caubet Filant al marge del camí, amb obres sorprenents per la seva bellesa relacionades amb el fil i vinculades als haikus. El mateix 27, a les 9 del vespre, l’actor Martí Peraferrer portarà La vida secreta de Tenesse Willians, el seu monòleg sobre l’ocàs d’un autor mític, un diàleg íntim i proper. I el 3 d’agost serà la cantant gironina Helena Rosich, acompanyada al piano per Alexandre Carbonell, que amb la seva veu femenina, intimista i intensa es passejarà pel món del jazz, la bossa nova i els boleros. El 10 d’agost es presentarà l’exposició de la dissenyadora gràfica i il·lustradora Betty Escofet, que presenta el seu món pictòric tan personal, amb quadres de gran format i un art proper a la distorsió i l’histrionisme. El mateix 10, el grup de teatre Grop presentarà Julieta, Romeu i Julieta, sobre els amants de Verona en una interpretació ben diferent de la de Shakespeare. El 17 d’agost, presentació d’Empordà elèctric, de Francesc Galí, sobre els grups de la moguda empordanesa dels anys vuitanta, i la presentació de Clàssic de carrer, a càrrec de Marcel Tomàs i Cascai Teatre, tancaran aquest cicle a la pista polivalent. Uns Glopets de Cultura per dinamitzar Ullà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.