Opinió

Mirades

Fer teatre per ajudar la gent

El col·lectiu de dones empresàries AGE representa ‘El destí de les violetes’ per recaptar fons per a cinc fundacions

Es buscaven idees per celebrar el trentè aniversari de l’Associació Gironina d’Empresàries, que lidera Maria Rosa Agustí, quan va sorgir una idea innovadora. D’acord amb el que sempre ha pensat i fet aquesta associació, que agrupa dones molt potents i emprenedores de casa nostra, més que fer una festa van decidir que en farien moltes, de festes, però d’una manera diferent. Representarien una obra de teatre, la portarien per aquells pobles i ciutats que estiguessin disposats a acollir-les i tot el que recaptessin seria per a cinc fundacions de casa nostra que treballen sense cap ànim de lucre per millorar la vida de la gent: Fundació Ramon Noguera, Fundació SER.GI, Fundació Elna per a la Diversitat Funcional, Fundació Esclerosi Múltiple i Fundació Privada Oncolliga Girona. Dit i fet: calia trobar una obra de teatre, convèncer dones i homes perquè dediquessin durant moltes hores durant moltes setmanes del seu temps lliure a assajar i trencar aquella barrera de vergonya que representa pujar a un escenari i posar-te a la pell d’uns personatges. I tot això s’ha aconseguit perquè la companyia Hi Som, com s’han anomenat, amb l’ajuda de Q’ARt i Acció, ja ha fet dues representacions amb gran èxit de públic i, a més a més, passant-ho bé.

El primer era trobar una obra adequada i això ho van tenir fàcil. Beth Escudé i Gallés, doctora en arts escèniques, dramaturga, directora de teatre i docent a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, va escriure el 1995 El destí de les violetes. Ja tenien l’obra. Les actrius són sòcies de l’AGE i també els calia la complicitat d’uns quants homes, en calen tres a l’escenari. D’entrada 32 persones es van oferir per pujar a l’escenari, ja que cal tenir en compte els temes de conciliació i la voluntat de portar arreu de les comarques gironines l’obra de teatre. També van trobar en l’actriu Laura Vall-llosera, doctora en economia i vinculada a la UdG, la directora per tirar endavant aquest projecte, en què la Violeta, una dona amb mil cares, una dona amb vuit decisions a prendre, amb vuit camins per escollir, haurà de triar el seu perquè cada elecció la porta a un destí diferent.

El destí de les violetes es va preestrenar al local social de Quart el dia 2 de juny i més de dues-centes persones van participar-hi. Es va fer taquilla inversa i, per tant, els presents decidien el que oferien per passar una bona estona i, a més, fer un gest solidari. El 5 de juliol es va tornar a representar al Teatre de Salt i tornen al setembre: el dia 15 a Verges, el 22 a Llambilles, i el 28 a Santa Cristina d’Aro. També hi ha representacions previstes a Bordils el 24 de novembre, i a Sant Julià de Ramis i Vidreres el dies 8 i 9 de març coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora.

Una magnífica iniciativa de l’AGE que fa trenta anys que dignifica i promou la participació de la dona en el món de l’empresa i que defensa els drets professionals i socials de les seves associades, acompanyant, empoderant i donant-los visibilitat. Un grup de persones amb ànima, amb empatia cap al tercer sector i que fa mesos que dediquen hores del seu temps lliure a commemorar una celebració ajudant qui més ho necessita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.