Opinió

Tribuna

N’hi diuen bilingüisme

“L’Asamblea por una Escuela Bilingüe ha de dir clarament que vol viure a Catalunya exclusivament en castellà i que la cultura catalana els importa tres raves
“Que diguin les coses pel seu nom, que consideren la seva llengua superior, que no volen que se’ls imposi el coneixement d’una llengua que menystenen

L’Asam­blea por una Escu­ela Bilingüe (AEB) té dos pro­ble­mes de màrque­ting, de col·locació del pro­ducte, en podríem dir. En pri­mer lloc, no hi ha infants cata­la­no­par­lants que siguin mono­lingües, per la qual cosa no és a ells a qui cal exi­gir bilingüisme. Ergo, si volen nois i noies bilingües hau­ran de defen­sar que tot­hom apren­gui el català. En segon lloc, les famílies cata­la­nes fem mans i mànigues perquè les nos­tres cri­a­tu­res siguin tri­lingües. Clas­ses de reforç, casals o esta­des a l’estran­ger els que s’ho poden per­me­tre. Sabem que perquè se’n sur­tin a la vida han de saber català, cas­tellà i anglès. Per això, quan ens par­len de bilingüisme, ens sona a retrocés, a pan­ta­lla pas­sada.

Si volen que aquest bilingüisme sigui simètric, si és que ho volen real­ment, hau­rien d’enten­dre que el sis­tema edu­ca­tiu del país ha de posar les eines perquè tot­hom, sense excepció, apren­gui i usi les dues llengües.

Doncs bé, com que el dis­curs de l’AEB no té gaire prèdica aquí, se’n van allà on saben que els escol­ta­ran. Per exem­ple, als dia­ris mese­ta­ris, on periòdica­ment els reser­ven por­ta­des i arti­cles a cinc colum­nes per denun­ciar el via­cru­cis que patei­xen les famílies cas­te­lla­no­par­lants que recla­men més cas­tellà a l’escola per als seus fills. També han por­tat la qüestió a la Comissió de Peti­ci­ons del Par­la­ment Euro­peu, on en aquell moment la pre­si­denta del Par­tit Popu­lar els va aten­dre ama­ble­ment i amb entu­si­asme, tot i que no era un assumpte de la seva com­petència. Després de temps insis­tint-hi, final­ment van venir a Cata­lu­nya en missió huma­nitària i van con­cloure que les famílies de pas, aque­lles que per qüesti­ons labo­rals no roma­nen gaire temps aquí i han de por­tar els fills a l’escola, veuen vul­ne­rats els seus drets lingüístics. Victòria pírrica perquè costa molt d’aguan­tar, escrit en un paper ofi­cial, la idea que un grup reduït de famílies en situ­ació de tem­po­ra­li­tat sigui qui defi­neixi i con­di­ci­oni el sis­tema edu­ca­tiu de tot un país.

I és clar, els pri­mers a qui s’han anat a lamen­tar i des de fa molt de temps, són els jut­ges. El govern Ara­gonès va atu­rar amb un canvi de nor­ma­tiva la impo­sició del 25% de cas­tellà que s’ha anat apli­cant per sentència judi­cial a un grup molt limi­tat d’aules i que ara es pre­te­nia impo­sar a tots els cen­tres cata­lans. L’AEB hi va pre­sen­tar un recurs, perquè aquest és exac­ta­ment l’objec­tiu que per­se­gueix l’asso­ci­ació des del seu nai­xe­ment. L’enti­tat va al·legar que el govern català no tenia com­petències per apro­var aquesta nor­ma­tiva. No he sen­tit que digues­sin res d’altres governs autonòmics que estan apro­vant lleis per escom­brar el català de l’escola. Per cert, a les Bale­ars tam­poc sem­bla que tin­guin gaire prèdica, pel que s’està veient ara que les famílies tenen pos­si­bi­li­tat d’elecció de llen­gua a l’hora de matri­cu­lar els seus fills. I és que la idea de segre­gació lingüística no agrada a ningú. El TSJC els ha donat la raó, pas­sant per damunt del govern, del Par­la­ment, de la majo­ria social i de pràcti­ca­ment la tota­li­tat de la comu­ni­tat edu­ca­tiva.

Aquest curs que hem dei­xat enrere, el Depar­ta­ment d’Edu­cació ha fet una prova pilot d’aules d’aco­llida acce­le­ra­des perquè l’alum­nat nou­vin­gut aprengués el català abans d’incor­po­rar-se a la dinàmica de l’aula, perquè és evi­dent que la llen­gua es troba en la base de la resta d’apre­nen­tat­ges. Doncs bé, tot i que la prova ha estat un èxit, l’AEB ja s’ha afa­nyat a dir que aquest sis­tema no s’hau­ria d’apli­car a l’alum­nat his­pa­no­a­me­ricà, que podria inte­grar-se al sis­tema edu­ca­tiu sense pro­ble­mes si a l’aula es parlés més cas­tellà. Sem­bla que més que inte­grar-los el que volen és estal­viar-los haver d’apren­dre català perquè ens podem enten­dre amb la len­gua común que ja domi­nen.

Si aquest és el veri­ta­ble objec­tiu, que no recla­min bilingüisme, que diguin clara­ment que volen viure a Cata­lu­nya exclu­si­va­ment en cas­tellà i que la per­vivència de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes els importa tres raves posats en tire­reta. Que par­lin amb pro­pi­e­tat i diguin les coses pel seu nom. Que reco­ne­guin que con­si­de­ren la seva llen­gua supe­rior (i ho és en nom­bre de par­lants), que adme­tin que no volen que se’ls imposi el conei­xe­ment d’una llen­gua que menys­te­nen, que somien que el català sigui opci­o­nal, no una llen­gua impres­cin­di­ble.

En defi­ni­tiva, que diguin les coses pel seu nom. Que no n’hi diguin bilingüisme. Ni tam­poc Con­vi­ven­cia cívica, Manos Lim­pias o Ley de la Con­cor­dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.