Opinió

Mirades

La mirada de Josep Pla sobre l’art

Edicions Sidillà publica ‘El Plaer de l’art’, on Teresa Amat recull la mirada planiana sobre els artistes

De Josep Pla sempre se’n parla o escriu en relació amb la cuina i la gastronomia, però quan el llegim és l’art el que apareix per totes bandes. Aquesta afirmació és de l’historiador, filòsof i escriptor Abel Cutillas i la utilitzen Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, editors de Sidillà Edicions, per explicar el perquè de la publicació d’El Plaer de l’art. Josep Pla i els artistes. L’ha escrit Teresa Amat Canals (Martorell, 1950), llicenciada en filologia catalana, patrona vitalícia de la Fundació Francesc Pujols i Morgades, de Martorell, i autora d’obres com Castracions. Cinquanta anys de revolució cubana (2009) i el recull de relats Tot ve que s’acaba (2016), que va guanyar el premi Vila de Martorell de l’any 2015. En aquest nou llibre s’hi troben aplegats molts textos de l’escriptor de Palafrugell sobre el seu concepte de l’art i, sobretot, dels artistes que va conèixer. El llibre compendia els millors fragments que Pla va dedicar als artistes, especialment catalans, que va tractar i va conèixer. “Hagi escrit sobre el que hagi escrit, Pla ens ha ensenyat a mirar el nostre país i la seva gent, a mirar-nos a nosaltres mateixos i, des d’aquí, a mirar el món, i per això ens agrada”, escriu Teresa Amat.

El llibre, ben recomanable, vol ser una mena d’antologia dels textos que va publicar Pla sobre art. Encara que no es considerava crític, “la seva perspicàcia podia afinar un criteri amb una lucidesa que a alguns teòrics els costa molt de bastir amb elucubracions sovint abstruses amb aparença de rigor intel·lectual”, escriu d’ell Abel Cutillas. Teresa Amat, per escriure el llibre, ha espigolat entre els textos publicats a l’Obra Completa i espera que, després de llegir el llibre, el lector tingui ganes de tornar a llegir els textos sencers. L’autora destaca entre tot el que va escriure Pla el retrat que fa de Rusiñol, que considera que és un dels seus millors llibres i, a més, mostrant el personatge i l’anàlisi de la seva obra, “hi retrata tota una època”. També remarca les pàgines dedicades a Joaquim Mir i “les extraordinàries” cent catorze planes de Vida de Manolo contada per ell mateix, recollides al volum Tres artistes.

A El Plaer de l’art Josep Pla apareix escrivint també sobre Gaudí, Dalí, Aristides Maillol, Picasso, Gargallo, Miró, Torres García i Josep Maria Sert, entre molts altres. “La pintura? Sí. Però el que m’interessa més és la figura de l’artista: com és, com viu, què pensa. Em dona notícia de la seva obra. Per això he escrit papers no pas sobre pintura sinó més aviat sobre pintors”, explica Pla a Josep Valls en les seves confidències al Motel. Teresa Amat fa l’estudi de la relació de Pla amb l’art, que restava pendent, però insisteix que la seva intenció “és que sigui una introducció a Pla per a algú que no hagi entrat encara en el seu món”. També vol contribuir a reconèixer o descobrir artistes contemporanis de l’escriptor. “Pla no és un crític d’art; de l’art extreu el goig que li proporcionen les obres dels artistes que admira” i els dedica textos que “són l’expressió dels seus gustos, amarats de vitalisme i sensualitat i impregnats d’una penetració no només intuïtiva sinó sàvia, a vegades crítica, que desemboca en el seu sentit profund de l’estètica”, conclou Teresa Amat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.