Opinió

Tribuna

Per a tothom

“El tòpic polític és un clixé repetitiu que, a part de mostrar-nos una preocupant falta de criteri i d’imaginació, aboca un virus letal a la intel·ligència dels ciutadans
“Fer esment del tòpic “terra d’acollida” sense tenir en compte que històricament, d’acollida, poca cosa, almenys fins al 1714, és, si més no, una mostra d’ignorància

El tòpic polític és car­regós. Sobre­tot, per boca d’alguna auto­ri­tat relle­vant. Fins i tot sol ser pro­fun­da­ment nociu, a la curta o a la llarga, en tota soci­e­tat auto­pro­cla­mada democràtica. El tòpic polític és un clixé repe­ti­tiu que, a part de mos­trar-nos una pre­o­cu­pant falta de cri­teri i d’ima­gi­nació, aboca un virus letal a la intel·ligència dels ciu­ta­dans. Això sí, com tots els tòpics, és fàcil­ment assi­mi­la­ble per a una població cata­lana anes­te­si­ada política­ment par­lant (que ha estat el propòsit d’alguns dels des­ta­cats caps de brot super­vi­vents del 2017). El 133è pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya va pren­dre pos­sessió del càrrec dos dies després de la seva inves­ti­dura al Par­la­ment amb els vots a favor del PSC, ERC i els comuns. La presa de pos­sessió va ser aco­lo­rida amb un dis­curs del pro­ta­go­nista far­cit de tòpics per que­dar bé davant els uns, els altres i els que venien de les Espa­nyes. El pri­mer tòpic este­re­o­ti­pat que vam sen­tir fou la clara intenció de “gover­nar per a tot­hom”. Va ser sen­tir això i pen­sar en la màxima popu­lus vult decipi, ergo deci­pi­a­tur (‘el poble vol ser enga­nyat, així doncs, enga­nyem-lo’). Lla­ti­nada anònima, però de veri­tat incon­tes­ta­ble.

El mateix pre­si­dent sap que el tòpic dit és sem­pre impos­si­ble de dur a la pràctica. Tan­ma­teix, ja fa més de 30 o 40 anys que el sen­tim. Es podia dir una altra cosa sent com és un govern en clara mino­ria? Sí, però a mi no em paguen encara per fer dis­cur­sos polítics. El nou pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat també va afir­mar que la seva volun­tat és dur als cata­lans tres coses que no s’han dit mai: “La màxima lli­ber­tat, pros­pe­ri­tat i igual­tat.” Hi fal­tava la fra­ter­ni­tat. Però pot­ser li hau­ria que­dat massa maçònic o massa afran­ce­sat. Un altre tòpic ben inten­ci­o­nat: “Unir res­pec­tant la diver­si­tat i la plu­ra­li­tat.” La qual cosa és molt llo­a­ble, sem­pre que la tolerància i el res­pecte siguin la llei impe­rant, cosa que tota per­sona nada en aquest racó de terra sap que no és així. El sai­net nos­trat fou el tòpic en què par­lava del català mirant d’acon­ten­tar tot­hom: “La defensa de la llen­gua, la cul­tura i la terra no és mai con­tra ningú.” Demana perdó per fer allò que qual­se­vol país del món fa sense cap temença. Final­ment, a part de les seves fide­li­tats a un rei Borbó (sense recor­dar que fou un rei d’aquesta família qui fa més de 300 anys va eli­mi­nar el càrrec que ocupa), el nou pre­si­dent torna amb un tòpic que ja fa massa temps que corre i que és una fal­se­dat històrica: “Cata­lu­nya, terra d’aco­llida.”

Fora bo recor­dar que en gran part de les Corts cele­bra­des a Cata­lu­nya (1291, 1359, 1333, 1359, 1413 1422, 1470, 1481 i 1547, per no allar­gar-me) s’hi van dic­ta­mi­nar tot de dis­po­si­ci­ons con­tra els estran­gers, és a dir, els que no eren natu­rals del Prin­ci­pat: cas­te­llans, fran­ce­sos, geno­ve­sos i, fins i tot, ara­go­ne­sos, amb els quals, mal­grat for­mar fede­ració, les raons eren cons­tants. Si fa no fa, com ara. Aque­lles lleis, ampli­a­des amb el pas dels anys, deien que els estran­gers del Prin­ci­pat tenien expres­sa­ment pro­hi­bit exer­cir càrrecs civils i eclesiàstics en aquesta “terra d’aco­llida”. El fet eclesiàstic és com si avui diguéssim judi­cial. I un altre exem­ple sor­pre­nent: el 1461, el govern muni­ci­pal de Bar­ce­lona veu a la ciu­tat un excés de cas­te­llans i gas­cons pro­blemàtics i declara direc­ta­ment la pena de mort a tot aquell immi­grant que no demos­tri arre­la­ment o casa pròpia o llo­gada. És clar que pot­ser el pro­blema és que, per a la majo­ria dels polítics con­tem­po­ra­nis, la història de Cata­lu­nya comença a par­tir de la Segona República Espa­nyola, com si abans no hagués exis­tit res. Mal­grat tot, atès que el nou pre­si­dent ha accep­tat el nom­bre 133 seguint la llista de pre­si­dents de la ins­ti­tució des de Beren­guer de Cruïlles, de facto reco­neix les Corts esmen­ta­des i les lleis que s’hi van dic­tar. Per tant, fer esment del tòpic “terra d’aco­llida” sense tenir en compte que històrica­ment, d’aco­llida, poca cosa, almenys fins al 1714, quan per força es van aca­bar aque­lles lleis, doncs és, si més no, una mos­tra d’ignorància. Es podrà al·legar que sim­ple­ment és una fórmula de cor­te­sia con­tem­porània, que les coses avui dia han can­viat molt, que l’huma­nisme ha de pre­val­dre... Tan­ma­teix, dei­xar anar el tòpic tot fal­se­jant la rea­li­tat històrica no deixa de ser una mani­pu­lació interes­sada, nas­cuda arran d’una pre­sumpta pau social que sem­pre ha tin­gut aires de geno­cidi envers la població autòctona secu­lar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.