Opinió

Som 10 milions

L’IEC a la Casa dels Països Catalans

Els estudis catalans de Perpinyà són clau per vertebrar el replantament del català a Catalunya Nord

La Casa dels Països Catalans és el nom de l’entitat que a la Universitat de Perpinyà allotja els estudis superiors de català i relacions transfrontereres, amb el nom d’IFCT, Institut Franco-Català Transfronterer, l’equivalent d’una facultat, però igualment altres entitats relacionades amb la llengua i la cultura catalanes: la delegació a Catalunya Nord de l’Institut d’Estudis Catalans, l’associació Universitat Catalana d’Estiu, l’APLEC, Associació per a l’ensenyament del català, el servei de llengua catalana de l’OPLC, Oficina Pública de la Llengua Catalana. El passat 6 de setembre, la presidenta de l’IEC, M. Teresa Cabré, amb la vicepresidenta Maria Corominas, hi van presenciar la celebració del consell de represa del curs universitari de l’IFCT, consell on l’IEC té representació institucional. Com igualment la Casa de la Generalitat a Perpinyà, el Consell Departamental, el Consell Regional, els inspectors de català de l’Educació Nacional o la Xarxa Vives d’Universitats.

La presència al campus de Perpinyà, a més d’una visita a la delegació de Catalunya Nord, va ser ocasió de reunir-se amb el president de la Universitat de Perpinyà, Yvan Auguet, i el director de l’IFCT, entre altres encarregats del català i qüestions transfrontereres, com el director de l’OPLC i el vicepresident de relacions internacionals de la Universitat. La trobada tenia per objectiu d’estrènyer lligams, de treballar en projectes comuns i en el desenvolupament de la cooperació entre el nord i el sud de Catalunya en matèria de formació, d’investigació i de difusió del català. Els resultats de la jornada van ser qualificats d’“intercanvis constructius” per les presidències.

Un exemple de projecte intercatalà i de col·laboració concreta ha estat el microprojecte de l’espai català transfronterer (atorgat per la Generalitat i el Consell Departamental) realitzat aquest any per l’IFCT de la Universitat de Perpinyà i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, projecte que s’ha traduït en trobades d’estudiants per intercanviar temes i treballs de recerca, seminaris d’investigació a Perpinyà i Girona sobre llengua, literatura i relacions transfrontereres, publicació comuna i reflexió per proposar una formació comuna entre les facultats de català de les dues universitats.

En uns contextos sociopolítics adversos, tant al nord com al sud de l’Albera, és especialment important que, des de la base, les institucions acadèmiques implementin i reforcin relacions directes. La política lingüística, la salut del català, la normalització de la llengua al conjunt dels Països Catalans tenen menester del reforç d’aquests vincles i tenen beneficis a treure d’intercanvis i treball en comú. Els estudis catalans de Perpinyà són clau per vertebrar el replantament del català a Catalunya Nord (en l’ensenyament, l’ús social i institucional); el paper de l’IEC, a Catalunya Nord, constitueix un suport cabdal, també com els catalans de fora de l’Estat espanyol demostren el caràcter nacional de la llengua i de la identitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.