Opinió

Quadern d’economia

“«A por ellos»”

Hi ha tants ximples a Espanya com a Catalunya. Ells diuen “«a por ellos»”, nosaltres, “puta Espanya”
L’enfronta- ment, lingüístic i de caràcter ofensiu, no resoldrà un problema

Amb motiu del debat sobre finançament autonòmic i l’acord d’Esquerra Repu­bli­cana amb el govern soci­a­lista, s’han revi­fat els dife­rents models d’anti­ca­ta­la­nisme.

No és que nosal­tres siguem millors que ningú. Hi ha tants xim­ples a Espa­nya com a Cata­lu­nya. Si ells diuen “a por ellos”, nosal­tres pro­cla­mem “puta Espa­nya”. Aques­tes acti­tuds tenen una relació amb la història econòmica d’Espa­nya i de Cata­lu­nya. Això queda molt clar per als qui ens hem dedi­cat a estu­diar la història econòmica dels dos ter­ri­to­ris. Cata­lu­nya ha man­tin­gut sem­pre un nivell econòmic supe­rior al de la resta de l’Estat. I això fa mal. D’aquí les enve­ges i les poca-sol­ta­des que ens enge­guen des de Madrid i des de la resta de l’Estat. El millor nivell econòmic el vam acon­se­guir els cata­lans gràcies a la nos­tra relació directa amb França i la resta d’Europa. Ho expli­cava una mica en el meu arti­cle de la set­mana pas­sada sobre geo­gra­fia econòmica. El sen­ti­ment de nació dels cata­lans ha influït també, ja que molesta l’afir­mació de naci­o­na­li­tat enfront d’auto­no­mies que no són altra cosa que regi­ons. És aquest el caràcter que ens va donar el règim fran­quista i el que man­te­nen molts dels espa­nyols envers nosal­tres, ja que les diferències din­tre de l’Estat no són ben vis­tes, i menys si aquesta naci­o­na­li­tat té una llen­gua i una cul­tura pròpies.

Als espa­nyols els agra­da­ria que des­a­pa­regués la diferència que man­te­nim els cata­lans. El gene­ral Franco ho va inten­tar en faci­li­tar la migració cap a Cata­lu­nya per part de regi­ons més pobres. No ho va acon­se­guir, ja que una bona part d’aquesta immi­gració s’ha inte­grat, bé o mala­ment. Només cal veure els Pérez, Martínez, Álva­rez que es tro­ben a les files inde­pen­den­tis­tes. La liqui­dació d’una naci­o­na­li­tat a través de la liqui­dació dels seus habi­tants no és cap nove­tat. La regió de Carèlia, bres­sol de l’actual Finlàndia, fou des­po­blada dels seus habi­tants, que van ser subs­tituïts per rus­sos de soca-rel. Als règims dic­ta­to­ri­als espa­nyols els hau­ria fet molta gràcia seguir el mateix mètode amb nosal­tres. Tot i això, la der­rota del pro­jecte de liqui­dació no ha estat, però, com­pleta, ja que hi ha molts nuclis que man­te­nen la seva fide­li­tat a l’Espa­nya dels seus pares i parents.

La inde­pendència pretén fer des­a­parèixer expres­si­ons com “A por ellos” o el “puta Espa­nya”. L’enfron­ta­ment, lingüístic i de caràcter ofen­siu, no acon­se­guirà resol­dre un pro­blema. Cata­lu­nya està obli­gada a man­te­nir una bona relació amb Espa­nya, mal­grat que acon­se­gueixi la inde­pendència din­tre d’una Europa fede­ral, que és l’única solució que veig pos­si­ble.

Pre­di­car la bona relació amb Espa­nya no té bona premsa entre els inde­pen­den­tis­tes, però és abso­lu­ta­ment necessària. No és veri­tat la “puta Espa­nya”, ni es pot enten­dre que vagin “a por ellos” en referència al nos­tre poble. Les pro­pos­tes pac­tis­tes poden ser mal rebu­des, però no hi ha altres solu­ci­ons men­tre no tin­guem 25 mili­ons d’habi­tants o una xifra apro­xi­mada de població.

Per a acon­se­guir alguna cosa s’ha d’actuar amb espe­rit pac­tista i, al mateix temps, amb un espe­rit uni­tari del qual estem molt lluny en l’actu­a­li­tat. Cal divul­gar les mali­fe­tes de l’Estat espa­nyol i des­ta­car els caràcters pro­pis d’una naci­o­na­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.