Opinió

Mirades

Els Borbons, de nou, en pilotes

Joan Carles I crea una fundació a Abu Dhabi per deixar l’herència a la família sense haver d’explicar d’on ha sortit

La notícia és de fa dies i és tan escandalosa que hauria de remoure les entranyes dels que es declaren monàrquics de primera hora i defensen que els Borbons són reis per la gràcia de Déu o alguna cosa així. El rei emèrit, el doblement Borbó Joan Carles, ha creat una fundació a Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs Units, per tal de dipositar-hi la seva fortuna i que, quan el fet biològic es faci avinent, les seves filles Elena i Cristina puguin cobrar la seva herència sense que ningú hagi de saber quina quantitat representa ni s’hagin de pagar els impostos corresponents. Les notícies dels mitjans que volen quedar bé amb la monarquia, ara que ja tornen a ser ben rebuts a casa nostra, s’han afanyat a explicar que l’hereu de la corona, Felip VI, no en veurà ni cinc perquè hi va renunciar. Sí, deu ser això. Com allò que tots som iguals davant la llei.

Quan aquest diari va publicar, el 2004, Els Borbons en pilotes, vaig quedar astorat en descobrir coses d’aquesta família que ni el guionista més antimonàrquic s’hauria atrevit a imaginar. Aquell llibre, divertit i que es va vendre molt bé, bevia de les fonts de la història. Hi havia mala llet, però tot el que s’hi deia quedava documentat. Quan el 2013 es va ampliar la història de la vida sexual dels Borbons amb el mateix títol, s’hi van incloure les relacions de qui encara era rei d’espanya per la gràcia del nomenament de Francisco Franco i d’una Constitució que es veu que votava si es volia o no rei. Vaig recordar aquell moment en què el president Adolfo Suárez reconeixia en una entrevista, crec que a Victòria Prego, que no van fer referèndum de monarquia o república perquè l’haurien perdut. Evidentment no es va emetre, ho van amagar com ens han amagat tantes coses. El 2013 vam publicar també Les pilotes dels Borbons. Si el primer llibre explicava la història sexual de la dinastia, en el segon s’explicaven els seus negocis. Va ser molt ben rebut, tant el llibre com la sèrie al diari.

Allà queda clar qui són el Borbons i d’on provenen. Se citaven paraules dites pel mateix Joan Carles a un periodista que li preguntava si ell era hereu de Franco: “Jo soc hereu dels disset reis de la meva família i producte de la barreja de les mil llets que la formen.” Joan Carles I va haver de deixar el tron pels escàndols de corrupció. Facin comptes. Encara que s’hagués quedat íntegrament el sou que li atorgaven cada any, com podia tenir més de dos mil milions d’euros?, que és el que va publicar The New York Times fa deu anys. També el seu pare, don Juan, deien que estava arruïnat, però bé que l’hereu va rebre una fortuna guardada a Suïssa. Molts escàndols, un darrere l’altre. però això molta gent no ho vol saber. Durant anys hi va haver una conxorxa periodística per tapar-li-ho tot, al rei ara emèrit. Amants i comissions. Amics seus van anar a la presó pels negocis opacs. Però queda clar que de fortuna n’hi ha, i que no passarà pel sedàs dels impostos espanyols, encara que siguin els de Madrid, que no paguen l’impost de successions que paguem nosaltres. Un escàndol. Quants diners té el rei emèrit? D’on han sortit? Han tributat? Vaja, segur que quan ell falti, la família, en el sentit ampli, no quedarà amb el cul a l’aire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.