Opinió

Mirades

Entre brunyols, arrossos i llagostes

Aquest cap de setmana se celebra a la Rambla de Figueres el Fòrum Gastronòmic Ciutat, amb el primer concurs de brunyols

El 1995 Figue­res va aco­llir el Fòrum Culi­nari Piri­neu Medi­terrània orga­nit­zat pel peri­o­dista i gastrònom Jaume Font Esti­val, que tenia caràcter bia­nual i es va tor­nar a orga­nit­zar el 1997. Va ser el pri­mer gran esde­ve­ni­ment d’aquest tipus, i d’aque­lla idea en van sor­tir mol­tes altres ini­ci­a­ti­ves i fòrums gas­tronòmics arreu del país. Aquest cap de set­mana Figue­res aco­llirà la segona edició del Fòrum Gas­tronòmic Ciu­tat, que vol rei­vin­di­car la cuina empor­da­nesa. L’orga­nitza Inca­tis, coor­dina la pro­gra­mació Rosa Bel i el seu direc­tor de con­tin­guts és el peri­o­dista i gastrònom Sal­va­dor Gar­cia-Arbós. Es farà a la ram­bla Mon­tu­riol i estarà obert de les deu del matí fins a les vuit de la tarda, amb un for­mat de caràcter popu­lar, amb l’objec­tiu de posar en con­tacte el públic en gene­ral amb els grans pro­fes­si­o­nals d’aquest sec­tor, amb una volun­tat explícita de rei­vin­di­car la cuina empor­da­nesa. Hi seran res­tau­rants com ara el Mira­mar de Roses, el Motel Empordà i l’Hotel Duran de Figue­res, el Bar Boia de Cadaqués i L’Empòrium de Cas­telló d’Empúries.

Durant dos dies hi haurà demos­tra­ci­ons culinàries, tas­tos, ses­si­ons gas­tronòmiques i con­cur­sos. I també una vin­tena d’arte­sans agro­a­li­men­ta­ris que faran una fira amb els seus pro­duc­tes: carn, cro­que­tes, oli, deri­vats de l’anxova, for­mat­ges, fleca i pas­tis­se­ria. És també la manera de pre­sen­tar xefs reco­ne­guts que uti­lit­zen pro­ducte local i que cui­na­ran davant dels assis­tents. I hi haurà un esce­nari gas­tronòmic, amb capa­ci­tat per a dues-cen­tes per­so­nes, on es faran demos­tra­ci­ons. La majo­ria d’actes són gratuïts i estan oberts al públic en gene­ral. Algu­nes acti­vi­tats són de paga­ment, com ara els tas­tos, que estan a dis­po­sició del 36 pri­mers que, mit­jançant la pàgina web, adqui­rei­xin el tiquet.

La cuina dolça hi té molt d’espai. Estarà repre­sen­tada pels bru­nyols i les fla­o­nes de Figue­res i els taps de Cadaqués. I la cuina salada, per la lla­gosta del cap de Creus, dis­sabte, i els arros­sos, diu­menge. També hi haurà espai per als for­mat­ges i els vins. El col·lec­tiu Cuina del Vent hi serà pre­sent jun­ta­ment amb reco­ne­guts res­tau­rants empor­da­ne­sos. Cada mig­dia, a les dotze, es cui­narà. Lla­gos­tes el dis­sabte amb Lluís Fernández d’Els Pes­ca­dors de Llançà. I arros­sos diu­menge, amb la gent del Mira­mar de Paco Pérez. Es toca­ran els ver­muts i els còctels amb Manel Vehí. Toni Gerez, cap de sala del res­tau­rant Cas­tell de Pera­lada, par­larà de vins. El col·lec­tiu Cuina del Vent farà una sessió sobre la cuina de la figa i l’Empòrium farà una demos­tració de la cuina de mar i mun­ta­nya que els ha donat l’estre­lla Mic­he­lin. Final­ment diu­menge l’Escola d’Hos­ta­le­ria de Figue­res i l’Asso­ci­ació d’Amics dels Museus Dalí orga­nit­zen un dinar dalinià.

Dis­sabte es donarà a conèixer els resul­tats de la pri­mera edició del con­curs de bru­nyols de l’Empordà, que es repe­tirà cada any i es durà a terme avui a l’Escola d’Hos­ta­le­ria figue­renca. Demà se sabrà el gua­nya­dor. I par­ti­cu­lar­ment emo­tiu serà dis­sabte a la tarda, quan Jaume Subirós, pro­pi­e­tari del Motel Empordà, com­par­tirà car­tell amb Ramon Duran, de l’Hotel Duran. El pri­mer pre­pa­rarà els taps de Cadaqués i el segon par­larà de la crep Suzette.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia