Opinió

Lletra petita

El 54% que no fa cas

“Resulta incomprensible que més de la meitat de les persones que reben la carta no facin cas del programa de prevenció del càncer colorectal

Cada any, el Departament de Salut de la Generalitat envia centenars de milers de cartes a ciutadans d’entre 50 i 69 anys perquè puguin participar en el cribratge de càncer de còlon, un dels més habituals en la nostra societat, i responsable de prop de 2.500 morts a l’any. És una prova gratuïta que consisteix a prendre una mostra de femta seguint les instruccions i portar-la a una farmàcia perquè després pugui ser analitzada. Tenint en compte que tots visitem Can Felip periòdicament, encara que el procediment no sigui gaire agradós –pitjor seria haver-ho de fer per a una altra persona– val la pena seguir-lo al peu de la lletra. Els tumors colorectals no solen donar problemes quan es comencen a desenvolupar i és molt important detectar-los a temps. Per això resulta incomprensible que més de la meitat de les persones que reben la carta del programa no facin servir aquesta eina tan potent de prevenció. Desconeixement? Por a rebre males notícies? Una mena de rebel·lia infantil o la creença en alguna incoherent teoria conspiratòria d’aquestes que estan tan de moda?

Tan difícil és entendre que remenar un palet a la caca et pot arribar a salvar la vida? Doncs sembla que sí, perquè segons les dades de l’any passat el 54% de les persones que reben la carta no en fan cas. Això ens deixa un 46% de participació, que es considera un nivell “acceptable”, pels experts, tot i que l’objectiu és arribar com a mínim al 60%. El pitjor de tot és que segurament si la sanitat pública decidís cobrar per aquesta prova, ni que fos una quantitat ínfima de diners, molta gent dels que no se la fan posarien el crit al cel. Per la meva part, confio que es mantindrà gratuïta durant molts anys. I m’alegro que en el cas de la detecció precoç de càncer de mama la situació sigui millor. Cada any, unes 430.000 dones –també entre 50 i 69 anys– són citades per fer-se mamografies. El 65% se les fan. I això que deixar-se aixafar els pits és molt més antipàtic, per dir-ho d’alguna manera, que la prova de la femta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.