Editorial

L’Iran entra en el conflicte armat contra Israel

L’atac d’ahir de l’Iran amb dos-cents míssils balístics contra ciutats israelianes representa un salt qualitatiu cap a una guerra regional que ningú desitja però que pot esdevenir inevitable. Tot dependrà del balanç de víctimes i de danys que hagi produït l’acció detectada pels Estats Units amb només una hora d’antelació i de la intensitat de la posterior resposta que provoqui per part del govern israelià. Mentrestant la incursió terrestre de l’exèrcit israelià en sòl libanès ja és una realitat que s’afegeix al front que es manté obert a la Franja de Gaza, també amb atacs contra Síria i el Iemen. Una dinàmica ofensiva que sembla confirmar un canvi de paradigma en les operacions de legítima defensa que durant dècades han practicat els israelians, i que consisteix a substituir les negociacions per l’objectiu de la derrota. Ara l’entrada en escena de l’Iran desequilibra els plans del primer ministre Benjamin Netanyahu, forçat a valorar molt bé si paga la pena entrar en una guerra oberta amb el tradicional enemic iranià o si els convé més l’estratègia duta a terme fins ara, consistent a decapitar, debilitar i neutralitzar les milícies de Hamàs i Hezbol·là. El problema és fins a quin punt la nova dimensió del conflicte li pot oferir cap altra opció.

La irrellevància de la comunitat internacional, o la falta de voluntat política per intervenir de manera eficaç en aquesta espiral de violència, és evident. Se suposa que existeixen instruments de pressió i de mediació per aturar les guerres, però fins ara les Nacions Unides no han arbitrat res, el Tribunal Penal Internacional és una anècdota i la Unió Europea troba més propera i amenaçadora la situació a Ucraïna que no pas al Pròxim Orient. Per això l’escalada propiciada pels bombardejos d’ahir obliga a accions més determinants per contenir fins on sigui possible un empitjorament de la situació. Perquè, com sempre, la població civil es la que s’endú la pitjor part, amb una massacre a Gaza que ja acumula 41.000 morts, una crisi humanitària al Líban amb un milió de desplaçats, i també vuitanta mil israelians igualment desplaçats del sud libanès pels atacs amb míssils perpetrats per Hezbol·là.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia