Opinió

Mirades

El ‘self-made man’ de Besalú

Aquest vespre es presenta a Besalú ‘Narcís Lagares Corominas. Valors, talent, iniciativa, compromís’

Aquest vespre, a les set, a la Sala Gòtica de la Cúria Reial de Besalú es presentarà el llibre Narcís Lagares Corominas. Valors, talent, iniciativa, compromís. Un llibre dedicat a explicar d’on ve i el que ha fet al llarg de tota una vida aquest besalunenc il·lustre, fundador de l’empresa Metalquimia i impulsor mitjançant la Fundació Metalquimia de la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya, entre altres moltes coses. El llibre, l’ha escrit, després de moltes converses amb en Narcís i de fer recerca, l’escriptor David Pagès i Cassú, que avui presentarà el llibre juntament amb en Narcís i Josep Lagares, president de Metalquimia i fill del fundador, actual president d’honor de l’empresa exportadora.

La gènesi del llibre ve donada perquè, després de moltes converses d’en Narcís amb els seus fills, aquests es van adonar que allà hi havia una història que no s’havia de perdre i què millor que deixar-la per escrit. Narcís Lagares Corominas és un exemple del que ara anomenem emprenedor que va aixecar una empresa que ara és model d’èxit sobre les bases del treball dur, de l’estudi continu i de la voluntat de tirar endavant un projecte personal a risc de treure hores d’estar-se amb la família. Nascut el 1937, en plena Guerra Civil, va deixar l’escola als 14 anys per treballar de mecànic, el 1951, i allà va aprendre les bases d’un ofici que el van portar a passar d’arreglar màquines a pensar a com fabricar-les i millorar-les. Aquell aprenent de mecànic de Can Coro, després de canviar d’empresa per aconseguir una estabilitat que li permetés casar-se, es va adonar que, tot i l’experiència, li calia formació i als 26 anys va decidir estudiar per correspondència per convertir-se en projectista mecànic. Això i el fet de visitar fires europees li van permetre aprendre tècniques que van ser la base del següent pas: posar-se per ell i crear Metalquimia, empresa dedicada al disseny i la fabricació de màquines per a l’elaboració de productes carnis. Era el 1971. Tenia 34 anys.

Han passat 53 anys i Metalquimia és present a 90 països dels cinc continents amb les seves màquines processadores de carn. S’ha convertit en una organització líder global en la qual són absolutament importants els valors de la creativació, el concepte impulsat per Josep Lagares sobre la base de la creativitat i la innovació. I tot això va sorgir d’aquest home fet a si mateix, un self-made man, que en diuen els anglosaxons. Algú que se la va jugar, va aportar els seus coneixements i els seus estalvis i va crear una gran empresa, que va créixer, que va sortir dels límits de l’Estat perquè va veure que el futur depenia de l’exportació i que, també, va saber traspassar en el moment que tocava als seus fills la direcció de l’empresa, continuant com a president.

I al mateix temps va mantenir la seva passió per la música. Compositor de sardanes i impulsor de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya amb joves mestres del país i els grans mestres de la cobla, la gent de La Principal de la Bisbal. Ara tot això s’explica al llibre de David Pagès i Cassú, que ens mostra la vida d’èxit d’un home que ha treballat molt perquè el seu objectiu ha estat la permanent recerca de l’excel·lència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia