Opinió

Mirades

Manel Roqueta, caricaturista

L’exposició a la sala de la Cambra de la Propietat Urbana descobreix l’obra i la figura d’aquest advocat gironí

Tot aquest mes d’octubre, des del dia 4 i fins al dia 28, a la Sala d’Exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, al carrer dels Ciutadans, es pot veure una magnífica exposició de dibuixos i caricatures de Manel Roqueta presentada conjuntament amb el Museu d’Art de Girona, l’Ajuntament de la ciutat i el GEiEG. Pel catàleg de l’exposició trobo la fotografia d’onze familiars que estan al darrere d’aquesta iniciativa, onze persones que són nebot o nebodes i familiars directes de l’autor d’aquesta obra que s’exposa. Trobo l’exposició molt interessant i les caricatures, de primera. I m’entren ganes de saber-ne alguna cosa més, d’aquest gironí, cosa que em permet conèixer la senyora Rosa Maria Roqueta, la més gran de les nebodes d’en Manel.

Rosa Maria Roqueta, filla de Camil Roqueta, és farmacèutica i ha treballat com a tal a la nostra ciutat fins a la seva jubilació. Ella mateixa diu que té molta marxa i per això amb la jubilació va decidir matricular-se a la Universitat de Girona en història de l’art. I aquí potser rau la clau de l’exposició, entendre que la dèria que portava de cap des de feia molts anys, perquè tenia en el seu poder una trentena de dibuixos de Manel Roqueta, era possible. La seva professora Maria Lluïsa Faxedas la hi va empènyer i la seva sorpresa va ser que les seves cosines i nebodes guardaven obra de l’oncle Manel, que ha estat la base de l’exposició de la qual ella és la curadora.

Manel Roqueta (1888-1949) va ser advocat, artista i ciutadà de Girona, com figura a la portada del catàleg. Fill del notari Bonaventura Roqueta i de Joana Sánchez Molins, era el tercer de set germans: Jesús, Encarnació, Manel, Pepita, Camil, Joana i Ignasi. Era un home considerat seriós, catòlic i d’ordre, però tenia un gran sentit de l’humor. A Girona va ser alumne, i amic, de Prudenci Bertrana i mentre estudiava dret a Barcelona va prendre classes a la Llotja. Va fer d’advocat, va ser fiscal municipal i durant més de vint anys secretari de la Cambra de la Propietat Urbana i qui va instar a la compra de l’edifici que és seu central de la institució i la sala d’exposicions.

Manel Roqueta va ser amic de Rafel Masó, Carles Rahola, Miquel Santaló, Xavier Montsalvatge, Prudenci Bertrana, Valentí Fargnoli, Miquel de Palol i tot aquella colla que va participar en la gran transformació cultural de la Girona de les primeres dècades del segle passat, com explica Joan Boadas i Raset, cronista oficial de la ciutat. Roqueta va ser considerat un gran caricaturista i el Diario de Gerona deixava constància de l’èxit de les seves exposicions. La primera, a la Sala Athenea, el desembre del 1913, en la primera mostra després de la inaugural, que va ser col·lectiva. Després, entre el 1924 i el 1926, a les que organitzava el GEiEG, del qual el seu germà Camil va ser president i en la qual el 24 va participar Salvador Dalí, que l’any següent hi va tornar amb un retrat de la seva germana Anna Maria. La pretensió de Rosa Maria Roqueta era fer conèixer el seu oncle i padrí, que va morir quan ella tenia 4 anys. Ho ha aconseguit de ple i ens ha descobert una figura que va tenir un pes important a la Girona de la primera meitat del segle passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia