Tribuna
Catalunya, país de pimes
El darrer Anuari de la pime catalana, que s’ha presentat aquesta setmana, permet comprovar la importància de les pimes, que són 533.176 empreses i representen el 99,8% del total d’empreses catalanes. Catalunya, com passa als països del sud d’Europa, és un país de microempreses i de petites i mitjanes empreses. Les pimes són la part més important de l’economia. En termes de valor afegit brut (concepte proper al PIB o producte interior brut que mesura la riquesa generada), generen el 58,5% del valor afegit total de Catalunya. Les grans empreses hi contribueixen amb un 36,7% i l’administració pública hi aporta el 4,8% restant. En matèria d’ocupació, les pimes donen feina a 2.046.759 treballadors, que representen el 68,2% del total de treballadors del sector privat. Pel que fa al creixement, destaquem que el 2022 va créixer el nombre d’empreses (+0,6%), especialment en els serveis i la construcció. En canvi, el nombre d’empreses industrials va caure, cosa que no és una bona notícia. Sí que és una bona notícia l’augment de l’ocupació (+2,71%). En relació amb la internacionalització, el 26,9% de les pimes són exportadores, sobretot en sectors com el químic, el tèxtil i l’agroalimentari. En aquest article, resumim el diagnòstic sobre el seu creixement i la seva situació financera i econòmica. Com que em referiré a dades mitjanes, cal tenir en compte que hi ha pimes que estan millor que la mitjana i d’altres, pitjor.
De la situació financera d’una empresa, el més rellevant és el nivell de capitalització i la capacitat d’assumir els deutes. En capitalització, les pimes tenen uns fons propis que representen el 53,7% del balanç. Com que és superior al 40%, que és el percentatge desitjable, vol dir que són empreses sanejades. La capacitat per assumir els deutes a curt termini és molt bona, ja que els actius a cobrar a curt termini superen àmpliament els deutes. Un aspecte que també ha millorat és el termini de cobrament dels clients, que s’ha reduït fins als 64 dies. Pel que fa a la inversió, les pimes van incrementar les seves inversions un 4,4% el 2022, un senyal positiu que indica que les empreses estan mirant cap al futur amb optimisme.
I per avaluar la situació econòmica, ens fixarem en els ingressos i els beneficis. S’observa una recuperació notable en els ingressos d’explotació i els beneficis, que van créixer un 17,6% el 2022. I els beneficis també han augmentat un 20,8% gràcies a la millora de la productivitat i els marges, malgrat l’augment dels tipus d’interès. Això explica que el benefici sobre el capital invertit pels accionistes hagi pujat fins al 8,6%, la qual cosa és positiva, ja que és un percentatge superior al cost del diner i mostra que les empreses són rendibles. Aquesta evolució indica que les pimes estan superant les dificultats que van sorgir durant la pandèmia, tot i que alguns sectors han patit més que d’altres. El sector de serveis ha estat un dels més beneficiats, especialment en l’àmbit de l’hoteleria, la restauració i els serveis a les empreses. En canvi, sectors com la indústria i el primari han mostrat una menor recuperació. Aquests sectors continuen patint per la competència global i l’encariment de les matèries primeres. Un aspecte menys positiu que cal assenyalar és que la productivitat de les pimes (66.169 euros per treballador) encara es troba per sota dels nivells del 2019 (73.436 euros per treballador). Aquesta diferència es deu, en part, a les dificultats per invertir en innovació i tecnologia que tenen moltes pimes en comparació amb les grans empreses, que tenen més recursos per millorar els seus processos productius.
En conclusió, les pimes són el pilar fonamental del teixit empresarial català, representen la gran majoria d’empreses i tenen un paper clau en la generació de riquesa i ocupació. Estan experimentant una notable recuperació després de la pandèmia, amb un augment del nombre d’empreses, excepte en la indústria. A més, presenten una bona solidesa financera. Els ingressos i la rendibilitat han pujat gràcies a la millora de la productivitat, tot i que encara no s’han recuperat els nivells anteriors a la pandèmia. Per tant, la productivitat continua sent un repte i cal invertir més en talent, sostenibilitat, innovació, digitalització i tecnologia per seguir avançant i guanyar competitivitat.