Editorial

Transformar el residu en energia

L’Estratègia Catalana del Biogàs cobeja oferir una via de transformació del residu orgànic en un recurs energètic renovable, en aquests temps de descarbonització. Així mateix, afegeix com a tret característic la intenció de trobar un aprofitament viable del digestat (material restant després de la digestió anaeròbia), convertit en biofertilitzants d’alta qualitat.

Els objectius marcats per al 2030 cal considerar-los, talment com fan els mateixos redactors del pla, realistes, amb 2 TWh per any de producció de biogàs i 8,9 milions de tones de materials orgànics processats per any, amb una especial incidència de la fracció de purins del porcí i del vacum, que multiplicarien per deu el seu tractament per a la conversió en biogàs.

El model d’implantació ha estat objecte de debat. Si bé hom parla d’una convivència de plantes petites i mitjanes amb grans, el fet és que alguns dels projectes que estan prenent cos són d’unes dimensions que han estat objecte de crítica, ja que trenquen amb el principi que siguin distribuïts al territori. Val a dir que una gran planta amb capacitat per tractar 500.000 tones a l’any ja no pot ser d’abast local, i ha de captar la matèria primera per fer energia d’indrets allunyats. Així mateix, alguns crítics exposen que grans macroplantes de biogàs poden acabar legitimant i potenciant el model de ramaderia intensiva que ha estat en l’origen del problema.

Canvis en la regulació seran necessaris per tal que el biometà produït tingui destinació en la demanda local, i no com passa ara, en què majoritàriament és adquirit, per la via de certificats verds, per les indústries de països europeus que en la seva norma obliguen les companyies a utilitzar gasos renovables. I si parlem de regulació, aquesta necessàriament ha de contenir les excessives expectatives de la indústria gasista, que voldria incorporar com a matèria primera per assolir el seu sostre cultius energètics, una solució que en el passat, com vam veure en el capítol dels biocombustibles, no va ser una bona solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.