De reüll
Plats de festa major
Per les fires de Girona, solem treure la pols a algunes tradicions i costums i recuperem maneres de fer, de celebrar o de menjar dels nostres avantpassats. No hi ha res d’estrambòtic en anar a un concert dels The Tyets i alhora menjar castanyes acabades de torrar. De castanyes, se n’han menjat des de fa segles, i tant se val si es toquen sardanes o es balla l’inefable reggaeton: combinen amb tot, i la febre modernitzadora no ha pogut eliminar-les. Però si continua essent fàcil trobar castanyes, sardanes o gegants, capgrossos i el bestiari de la cultura tradicional i popular, cada dia costa més de trobar als restaurants de Girona una carta on apareguin alguns clàssics. L’àpat de festa major solia ser l’oportunitat per recuperar les menges històriques i pròpies del temps i de la zona, però molts restaurants prefereixen una carta de gustos aparentment internacionals. En quants restaurants de Girona es pot demanar una botifarra dolça, per exemple? Quants ofereixen un rostit de festa major, ànec o oca amb peres, o el platillo? No estic demanant que els gustos de les generacions actuals hagin de ser els dels avis; parlo de preservar la tradició i la memòria, com a part de la identitat com a poble. I en aquest sentit, els plats de festa major ocupen una funció important que hauríem de mirar de no deixar perdre. Encara que només sigui un cop a l’any, per les Fires.