Opinió

Mirades

La cultura vista com a inversió

Maite Esteve dirigeix la Fundació Catalunya Cultura, que aixeca ponts entre el món de la cultura i les empreses

La cul­tura no és una des­pesa sinó una inversió que té retorn. Aquesta frase és de Maite Esteve i Torró (Girona, 1975) que des del 2018 és la direc­tora de la Fun­dació Cata­lu­nya Cul­tura. Aquesta fun­dació, que cele­bra ara el seu desè ani­ver­sari, va néixer després que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya fes una crida als empre­sa­ris davant la constància clara que els diners públics de suport per part d’empre­ses ana­ven a la baixa. Era un pro­blema impor­tant, no s’havia superat la crisi finan­cera del 2008 i s’entrava en una segona crisi en aquell 2014, i tot ple­gat posava en risc un sec­tor, el cul­tu­ral, que ocupa més de set-cen­tes mil per­so­nes a tot el país. El país con­ti­nu­ava amb molt de talent emer­gent però no hi havia recur­sos per desen­vo­lu­par-se i hi havia el perill real que es produís una fugida de talent.

Un grup d’empre­sa­ris van deci­dir cons­ti­tuir aquesta fun­dació pri­vada, que té un patro­nat for­mat pels fun­da­dors i algu­nes empre­ses que hi apor­ten recur­sos i per un con­sell de mece­natge for­mat en la seva gran majo­ria per petits i mit­jans empre­sa­ris. Aquests mar­quen les línies d’actu­ació, i un equip que pri­mer va diri­gir Gemma Sen­dra i des del 2018 Maite Esteve és qui s’encar­rega de por­tar a terme els pro­jec­tes que venen esta­blerts. El 22 d’octu­bre, la fun­dació va cele­brar el seu desè ani­ver­sari amb la Nit de l’Empresa i la Cul­tura, en què es van ator­gar els pre­mis Impulsa que va rebre Brava Arts, la casa de la cre­a­ti­vi­tat de la Costa Brava, de la Bis­bal d’Empordà. I també es van pre­miar empre­ses com ara Seat i RCR, el des­patx d’arqui­tec­tura d’Olot, entre d’altres.

Maite Esteve, lli­cen­ci­ada en dret i espe­ci­a­lit­zada en eco­no­mia social i solidària i coo­pe­ra­ti­ves i en direcció i gestió d’asso­ci­a­ci­ons i fun­da­ci­ons, és una dona que emana passió per la feina que fa. Ha tre­ba­llat en grans des­pat­xos, però també ha fet volun­ta­riat. Quan es va tro­bar al cap­da­vant de la fun­dació es va posar les piles i, a part de tre­ba­llar per impul­sar una nova llei del mece­natge i d’acon­se­guir refor­mes legis­la­ti­ves al Congrés dels Dipu­tats, va començar a aixe­car ponts entre l’empresa i la cul­tura, cons­ti­tuint-se com un lobby. Una de les acci­ons que va impul­sar és el pro­grama Impulsa Cul­tura, una manera d’aju­dar els empre­sa­ris del món cul­tu­ral. Maite Esteve sem­pre explica que la funció és aju­dar la gent a pes­car, no pas donar-los el peix, i per això aquest pro­grama reu­neix for­mació sobre la gestió cul­tu­ral i plans d’empresa, una base necessària per ges­ti­o­nar el talent, repli­car-lo i fer-lo créixer.

Maite Esteve sem­pre defensa que Cata­lu­nya és un país amb molts de mece­nes, però que legis­la­ti­va­ment no se’ls ha aju­dat, més aviat al con­trari. Ara veu amb una mica més d’opti­misme el futur. El talent cul­tu­ral con­ti­nua emer­gent però hi ha més empre­ses cul­tu­rals que són sos­te­ni­bles per si matei­xes i que poden llui­tar con­tra la pre­ca­ri­e­tat que ha domi­nat una part del sec­tor durant molts anys. La tasca de la fun­dació, pre­si­dida per l’empre­sari Eloi Pla­nes, con­ti­nua donant fruits i posant en con­tacte dos mons que han fun­ci­o­nat massa anys en paral·lel i sense tro­bar-se. “I quan això passa, quan es tro­ben, pas­sen coses extra­or­dinàries”, asse­gura Maite Esteve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.