Opinió

Som 10 milions

El risc i la realitat

Estar exposat a una excepcionalitat significa haver de gestionar un risc, però la realitat encara podria fer perdurar l’energia nuclear

Diuen els experts que el com­por­ta­ment dels bar­rancs mor­tals de l’Horta Sud de València, quant a metres cúbics per segon, ha mul­ti­pli­cat per tres el pit­jor esce­nari pos­si­ble pre­vist per la ciència amb una recurrència de cada 500 anys. Era, per tant, la que s’ha donat, una situ­ació alta­ment impro­ba­ble, però hi exis­tia el risc, per molt baixa que fos la pro­ba­bi­li­tat. Amb l’ener­gia nuclear, després que els ope­ra­dors hagen fet uns quants deu­res pel que fa a garan­ties de segu­re­tat, sobre­tot arran de l’acci­dent de Fukus­hima, par­lem de ris­cos igual­ment molt bai­xos, però mai igual a zero. De fet, ara ha fet 35 anys, i no pas 500, de l’acci­dent més greu regis­trat al parc nuclear esta­tal: l’incendi de Van­dellòs I, que va que­dar en un ensurt després d’una nit eterna de lluita dels bom­bers con­tra les fla­mes i per atu­rar el reac­tor i reac­ti­var manu­al­ment el sis­tema de refri­ge­ració que havia que­dat negat per l’aigua del cir­cuit ter­ci­ari. L’inci­dent, però, qua­li­fi­cat amb el nivell 3 d’una escala inter­na­ci­o­nal de 7, va pro­vo­car mani­fes­ta­ci­ons anti­nu­cle­ars mul­ti­tu­dinàries que van pres­si­o­nar el govern espa­nyol de torn perquè decretés el tan­ca­ment de la planta, l’any 1990.

Estar expo­sats a una excep­ci­o­na­li­tat sig­ni­fica haver de ges­ti­o­nar un risc, i les tesis pro­nu­cle­ars mai no podran ni rei­vin­di­car el risc zero ni, de moment, tro­bar argu­ments que facen de con­trapès a l’impacte que suposa la gene­ració de resi­dus nucle­ars que man­tin­dran durant cen­te­nars d’anys la seua radi­o­ac­ti­vi­tat.

Ara bé, hi ha una altra rea­li­tat que les polítiques par­tidàries de la cadu­ci­tat immi­nent de les plan­tes atòmiques no han sabut tam­poc con­tra­res­tar: els tres reac­tors nucle­ars cata­lans, Ascó I i II i Van­dellòs II, mal­grat que els expira la llicència d’explo­tació entre el juliol del 2030 i l’octu­bre del 2031, encara van pro­duir durant el 2023 un 58,5% de l’ener­gia elèctrica gene­rada a Cata­lu­nya, i van cobrir més de la mei­tat de la demanda cata­lana d’ener­gia elèctrica.

Per tant, si bé el risc és impos­si­ble d’esvair, és igual­ment poc qüesti­o­na­ble que el país no està pre­pa­rat per a l’apa­gada nuclear, bàsica­ment perquè Cata­lu­nya s’ha pas­sat uns anys sos­te­nint en una mà el dis­curs de l’Agenda 2030 i amb l’altra, aixe­cant el fre de mà en el des­ple­ga­ment d’ener­gies reno­va­bles. Per alguna cosa la set­mana pas­sada, coin­ci­dint amb el 35è ani­ver­sari de l’acci­dent de Van­dellòs, el secre­tari gene­ral de la UGT, Pepe Álva­rez, es va veure en cor de dema­nar des d’Ascó, amb argu­ments pura­ment sin­di­ca­lis­tes, l’allar­ga­ment de la vida de les cen­trals nucle­ars.

La Mon­cloa es manté ferma en afir­mar que l’ener­gia nuclear “no és ren­di­ble”, cosa que no qua­dra amb el mixt energètic català, i que “el futur d’Espa­nya depèn de les reno­va­bles”. Altra cosa és que, arri­bat el moment, la tota­li­tat de l’ener­gia nuclear tinga o no subs­ti­tuta al mer­cat a un preu asse­qui­ble, o que els tre­ba­lla­dors de les cen­trals tin­guen o no un futur labo­ral alter­na­tiu i cert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.