Mirades
Escudella i carn d’olla en 3 minuts
Cuinats Jotri va presentar a principis de mes en el seu estand del Fòrum Gastronòmic de Barcelona un nou plat que creuen que es pot convertir en un producte estrella de la marca Degusta: una escudella i carn d’olla amb pilotes en format individual i que està a punt en tres minuts de microones. Aquells a qui ens agrada l’escudella i la carn d’olla sabem la feinada que hi ha darrere per fer-la. Es pot trigar hores a fer una bona escudella, al marge del temps per comprar verdures i les diverses carns que porta, els ossos i la confecció de les pilotes. És un plat de la cuina tradicional de casa nostra, la cuina de les àvies, però que molta gent manté ben viu si té el temps i les condicions per fer-lo a casa. Un plat imbatible. I ara Jotri treu aquest nou format en què promet la qualitat i el gust de sempre, però sense cap elaboració. En tres minuts.
Potser cal explicar primer qui hi ha darrere de Cuinats Jotri. La tri és de Trini, la dona d’en Josep, el Jo de la marca. Són un matrimoni que tenia parada al Mercat de Salt i que el 1982, per demanda de la seva clientela, va començar a servir uns canelons que feien a casa. I aviat els canelons es van convertir en el producte estrella. De la parada de Salt, van ampliar primer a Salt i a Vilablareix i, finalment, a una gran nau industrial de Juià. De canelons, en feia molta gent, però van ser dels primers a servir-los envasats, el que ara coneixem com a “cinquena gamma”. L’èxit va ser molt gran i van deixar la carnisseria. Ara tenen un munt de referències que es poden trobar en moltes carnisseries i supermercats.
En Salvador Garcia-Arbós, crític gastronòmic i divulgador, em va explicar que hi ha molts restaurants a les nostres comarques i també arreu del país que només treballen amb cinquena gamma. És a dir, que la cuina serveix per escalfar. Quedaríem parats, m’explica. N’és també un gran defensor en uns temps en què és complicat dedicar molta estona a la cuina.
Francesc Baltrons, cap d’R+D de l’empresa, en va fer la presentació. De moment, es podrà trobar a Ametller Origen, però tenen la voluntat de portar-la a carnisseries i supermercats. La seva escudella i carn d’olla amb pilotes és un plat pràctic, innovador i que asseguren que es cuina a la manera tradicional i amb tota la qualitat. Són productes naturals i sense conservants. En el format, individual, només cal afegir-hi aigua i escalfar-ho al microones per tenir una ració amb galets, pilotes (de carn d’olla, pollastre o col i patata), botifarra negra, pastanaga i cigrons. “Una manera de gaudir de l’escudella en el dia a dia, sense haver de passar-nos hores a la cuina”, explica Francesc Baltrons. Jotri té presència a Girona, Barcelona i Tarragona amb els plats cuinats frescos i també amb productes ultracongelats. Els plats estrella són els canelons, els cargols, la vedella amb bolets, el trinxat de la Cerdanya i les faves amb pèsols a la catalana, entre d’altres. També preparen paelles, croquetes i peus de porc. Sempre han apostat per la cuina tradicional i fa cinc anys van presentar les seves versions del cim i tomba, la poma de relleno, la porrada i les mongetes de Santa Pau amb botifarra del perol.