Opinió

De set en set

Qui es fa ric amb la dana?

Hi ha pressa per reconstruir les infraestructures afectades per la dana, i això fa que el govern valencià pugui adjudicar contractes d’emergència, un procediment negociat sense cap dels requisits que fixa la llei en situacions normals. El resum: les administracions valencianes poden triar a dit les empreses que reconstruiran les zones devastades.

És precisament el que ha fet Mazón: ha donat 3,9 milions a l’empresa Becsa SA perquè faci les obres de la presa de Buseo. L’amo de Becsa va confessar a l’Audiencia Nacional que havia finançat el PP valencià, i va ser condemnat en el cas Gürtel l’any 2018. No és l’únic contracte que li han donat, també farà les obres de diverses carreteres per 1,5 milions més. Més empreses de la Gürtel han rebut, per procediment d’emergència, la pluja de milions per la dana, com Pavasal –assenyalada en el cas Taula per pagar a la caixa B del PP–, o CHM Obras e Infraestructuras, l’empresa dels germans Martínez Berna, condemnats en el marc de la Gürtel a un any i nou mesos de presó.

El senador Joan Queralt formulava al Senat la pregunta clau: com pot ser que empreses i persones condemnades per la Gürtel segueixin treballant per a l’administració pública? Diran que és un tema tècnic, que la sentència de finançament il·legal del PP valencià no va fixar la prohibició de contractar els empresaris condemnats per la Gürtel. En realitat, però, el que passa és que l’Estat espanyol ha fet i segueix fent la vista grossa amb la corrupció, i la prova és que mai no ha utilitzat totes les eines de què disposa com a estat de dret per erradicar-la. El resultat? Amb la dana, com en tantes coses, uns pateixen i els de sempre s’enriqueixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.