Opinió

Mirades

Dones valentes i acompanyades

Treballen per evitar casaments forçats donant suport a les nenes i noies i fent formació per poder-los prevenir

Valentes i Acompanyades és una associació nascuda el 2014 a Girona que treballa a tot Catalunya per la prevenció dels matrimonis forçats, una de les més greus manifestacions de violència contra les dones, contra la seva autonomia, contra la seva integritat emocional i física i contra el seu projecte de vida com a persones lliures. L’associació va néixer en resposta a una realitat molt invisibilitzada, però que es dona, i no només en països llunyans sinó també a les nostres ciutats i pobles. Un grup de dones va tirar endavant Valentes i Acompanyades, una entitat que presideix Amèlia Barbero, amb la periodista Carme Vinyoles com a directora, Pia Bosch com a secretària, Maria Rosa Agustí com a tresorera i un grup d’una vintena de persones que constitueixen el nucli de socis que fan funcionar aquesta associació, que té cinc treballadores i que ja ha atès més de 400 dones.

Van haver de lluitar, i encara ho han de fer, contra la creença que això aquí no passa i adverteixen que en realitat aquestes 400 nenes i dones ateses són tan sols la punta de l’iceberg d’una realitat molt dura, la d’obligar una nena o una noia a casar-se contra la seva voluntat. Per això, la importància de Valentes i Acompanyades, que va haver de tocar a la porta de l’administració i de moltes entitats privades per aconseguir recursos, s’ha dedicat a fer xerrades de sensibilització i formació. Han trobat en els mestres, treballadors socials, policies i advocats els còmplices necessaris per detectar aquestes situacions i poder-hi intervenir oferint la seva ajuda o, en el cas de ser menors d’edat, alertar la Dgaia.

Aquesta situació, no tan diferent de la que es donava fa un segle a casa nostra, també afecta nenes molt petites, com el cas d’una d’11 anys que es va detectar fa poc. Les lleis a l’Estat no permeten determinats matrimonis, que sí que es donen en altres països. Carme Vinyoles alerta que les situacions són diverses en funció dels països de procedència i que també han detectat els primers casos en què una nena o noia que viu a casa nostra és utilitzada per casar-la per diners amb un home que només pretén aconseguir els papers de residència o la nacionalitat.

Aquestes pràctiques, la de la unió de dues persones quan una de les quals no hi ha atorgat el seu lliure consentiment, atempten contra els drets humans. Per forçar-ne el consentiment, se les coacciona físicament, sexualment, emocionalment i psicològicament per part de la família i de l’entorn. En molts casos, a més, es tracta de menors d’edat. De tal manera que negar-s’hi significa en molts casos trencar la relació amb tot el que coneixen i sense cap recurs econòmic. Aquí és on intervé Valentes i Acompanyades amb els recursos que ha aconseguit per tal de lluitar contra una decisió que redueix la dona a la funció domèstica. Es frustra el seu projecte de vida, se l’anul·la com a persona i es redueix així la seva dignitat, llibertat i benestar. Valentes i Acompanyades lluita contra aquesta xacra al món, on segons dades d’Unicef hi ha 850 milions de dones casades abans dels 18 anys i 250, abans dels 15.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.