Mirades
Blue Monday i benestar emocional
Aquest dilluns és Sant Sebastià i la gent de Tossa de Mar, amb el pare pelegrí al capdavant, iniciarà el ritual per complir el vot fet al segle XV per mantenir allunyada la pesta de la població. Faran el camí cap a Santa Coloma de Farners per peregrinar a l’església dedicada a Sant Sebastià, el sant barbamec que segueix a la Setmana dels Barbuts, la més freda de l’any. Una tradició ancestral ben viva. En canvi, el que és relativament nou és la celebració del Blue Monday, el dia més trist de l’any, que es va començar a fer popular per la publicitat d’una agència de viatges britànica el 2005 després que ho teoritzés el psicòleg britànic Cliff Arnall. I en aquesta època de canvis radicals produïts en poc temps, tothom parla i escriu (jo també) del Blue Monday, que resulta que sol coincidir amb el tercer dilluns del mes de gener, en ple hivern, setmana de molta fred i de poca llum solar, i a la qual s’afegeixen una sèrie de qüestions que poden portar a ser considerat un dia trist: els deutes de Nadal que s’han de pagar, la nostàlgia dels festius entre setmana, el fet que no n’hi haurà més fins Setmana Santa i la frustració perquè no hem complert els propòsits per a l’any nou.
I és precisament avui que a Girona comença el I Congrés de Benestar Emocional, una iniciativa que, sota el lema Trencar tabús, convoca a la recerca d’oferir eines pràctiques i coneixements per tal de millorar el benestar emocional individual i col·lectiu, la prevenció del suïcidi i l’impacte de les xarxes socials en la salut mental. Els dies 20 i 21 són els dies principals de l’esdeveniment, que es farà al Palau de Fires i que ha tingut una participació que no s’esperaven ni tan sols els promotors, amb la vicealcaldessa Gemma Geis al capdavant. Ja han fet altres activitats paral·leles aquesta setmana, com l’exposició Imatges del dol: reflexions sobre la pèrdua per suïcidi, de l’Associació Tramuntana, i Després del suïcidi, una mostra artística i educativa al voltant del procés emocional posterior a la pèrdua d’algú estimat, que s’ha fet i que es farà fins al dia 25 a l’espai cívic Mercadal.
El benestar emocional és molt més que l’absència de malalties mentals. És un estadi que engloba la plenitud mental, emocional i social i que permet afrontar els reptes de la vida de manera optimista, amb equilibri i resiliència. Els objectius del congrés, que inaugurarà una conferència de l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon, són comprendre les dimensions del benestar emocional; desenvolupar estratègies per fomentar hàbits saludables i sostenibles; aprendre a gestionar l’estrès; fomentar l’autocura i l’equilibri mitjançant les relacions socials; reflexionar sobre el paper de les xarxes socials en la salut emocional, i debatre sobre temes com els trastorns psicològics i la prevenció al suïcidi. És un congrés adreçat a professionals, famílies i joves. I al seu voltant s’han programat taules rodones, tallers pràctics i la representació a La Mercè de l’obra La falca, de la companyia La Nave Va. Un congrés de benestar emocional el dia del Blue Monday, una moda que, alerten els experts, és a prop de la pseudociència i simplifica en excés malalties greus com la depressió.