Opinió

Som 10 milions

Natalitat sota mínims

Al Maresme van néixer 2.824 infants el 2023, la xifra més baixa dels darrers 48 anys

L’any 2023, al Maresme, van néixer 2.824 infants. És la xifra més baixa dels dar­rers 48 anys i tot fa pen­sar que no variarà gaire quan es cone­guin les dades del 2024. En con­cret, van ser més d’un 10% menys de cri­a­tu­res nas­cu­des res­pecte al 2022. El ter­ri­tori és per sota de la taxa bruta de nata­li­tat de Cata­lu­nya, de la de la demar­cació de Bar­ce­lona, de la de l’àrea metro­po­li­tana i ocupa el desè lloc per la cua de la resta de comar­ques cata­la­nes. Per pre­vi­si­ble, la infor­mació no deixa de ser impac­tant, perquè obre un futur molt negre pel que fa al relleu gene­ra­ci­o­nal de la zona. Els mares­mencs i les mares­men­ques no només ens enve­llim cada cop més, sinó que cada cop més, seguint la tònica d’arreu del món, les famílies tenen menys fills i les dones retar­den l’edat en què són mares, fet que redu­eix al màxim la pos­si­bi­li­tat de sumar cana­lla. El grup d’edat d’entre 30 i 34 anys és el que pre­senta la taxa de fecun­di­tat més ele­vada l’any 2023 amb 82,4 nai­xe­ments per cada 1.000 dones, seguit pel d’entre 35 i 39 anys amb 58,2 nai­xe­ments per cada 1.000 dones de la mateixa edat. Una dada relle­vant i no hi ha cap indici que hagi de variar.

A aquest pano­rama deso­la­dor, s’afe­gei­xen altres dades que com­pli­quen encara més l’esce­nari. Mal­grat que des del 2006 el nom­bre de nadons nas­cuts de mare estran­gera ha anat a l’alça i el 2023 es va situar en el 27%, l’índex de fecun­di­tat ha con­ti­nuat en cai­guda lliure. Si cal­drien 2,1 fills per garan­tir el relleu gene­ra­ci­o­nal, les mares nas­cu­des al país repre­sen­ten 1,06 fills i les mares estran­ge­res arri­ben a 1,32 fills. Queda més que clar, doncs, que, si no hi ha can­vis, al Maresme s’anirà reem­plaçant la gent gràcies a la migració i no pas al crei­xe­ment vege­ta­tiu. Les dades les ha fetes públi­ques l’Obser­va­tori de Desen­vo­lu­pa­ment Local del Con­sell Comar­cal del Maresme i l’estudi també revela altres infor­ma­ci­ons per rumiar-hi.

Segons l’informe, a 24 dels 30 muni­ci­pis del Maresme la nata­li­tat ha con­ti­nuat bai­xant, amb des­cen­sos sig­ni­fi­ca­tius a Cabrera de Mar (43%), Vilas­sar de Dalt (35%) i Pala­folls (27,5%). En ter­mes abso­luts, però, són els muni­ci­pis més grans els que pre­sen­ten una dava­llada més impor­tant: a Premià de Mar han nas­cut 45 nadons menys que el 2022, a Mataró han estat 44 menys i 40 menys a Pineda de Mar. D’una pri­mera lec­tura, doncs, es pot des­pren­dre que la situ­ació crítica és extra­po­la­ble a la gran majo­ria de muni­ci­pis, sigui quina sigui la seva mida, l’edat de fer­ti­li­tat de les dones que hi viuen i les polítiques a favor de la nata­li­tat que es puguin apli­car amb resul­tats min­sos. Per aca­bar de com­ple­tar la foto­gra­fia, a l’estiu es conei­xien les dades d’enve­lli­ment del Maresme, que es va situar en un índex del 135,7%el 2023, un per­cen­tatge lleu­ge­ra­ment infe­rior al català, que va ser del 136,9%. D’aquest, les per­so­nes de més de 85 anys han aug­men­tat i també les que tenen un major grau de dependència, superant la mit­jana de Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.