Som 10 milions
Natalitat sota mínims
L’any 2023, al Maresme, van néixer 2.824 infants. És la xifra més baixa dels darrers 48 anys i tot fa pensar que no variarà gaire quan es coneguin les dades del 2024. En concret, van ser més d’un 10% menys de criatures nascudes respecte al 2022. El territori és per sota de la taxa bruta de natalitat de Catalunya, de la de la demarcació de Barcelona, de la de l’àrea metropolitana i ocupa el desè lloc per la cua de la resta de comarques catalanes. Per previsible, la informació no deixa de ser impactant, perquè obre un futur molt negre pel que fa al relleu generacional de la zona. Els maresmencs i les maresmenques no només ens envellim cada cop més, sinó que cada cop més, seguint la tònica d’arreu del món, les famílies tenen menys fills i les dones retarden l’edat en què són mares, fet que redueix al màxim la possibilitat de sumar canalla. El grup d’edat d’entre 30 i 34 anys és el que presenta la taxa de fecunditat més elevada l’any 2023 amb 82,4 naixements per cada 1.000 dones, seguit pel d’entre 35 i 39 anys amb 58,2 naixements per cada 1.000 dones de la mateixa edat. Una dada rellevant i no hi ha cap indici que hagi de variar.
A aquest panorama desolador, s’afegeixen altres dades que compliquen encara més l’escenari. Malgrat que des del 2006 el nombre de nadons nascuts de mare estrangera ha anat a l’alça i el 2023 es va situar en el 27%, l’índex de fecunditat ha continuat en caiguda lliure. Si caldrien 2,1 fills per garantir el relleu generacional, les mares nascudes al país representen 1,06 fills i les mares estrangeres arriben a 1,32 fills. Queda més que clar, doncs, que, si no hi ha canvis, al Maresme s’anirà reemplaçant la gent gràcies a la migració i no pas al creixement vegetatiu. Les dades les ha fetes públiques l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme i l’estudi també revela altres informacions per rumiar-hi.
Segons l’informe, a 24 dels 30 municipis del Maresme la natalitat ha continuat baixant, amb descensos significatius a Cabrera de Mar (43%), Vilassar de Dalt (35%) i Palafolls (27,5%). En termes absoluts, però, són els municipis més grans els que presenten una davallada més important: a Premià de Mar han nascut 45 nadons menys que el 2022, a Mataró han estat 44 menys i 40 menys a Pineda de Mar. D’una primera lectura, doncs, es pot desprendre que la situació crítica és extrapolable a la gran majoria de municipis, sigui quina sigui la seva mida, l’edat de fertilitat de les dones que hi viuen i les polítiques a favor de la natalitat que es puguin aplicar amb resultats minsos. Per acabar de completar la fotografia, a l’estiu es coneixien les dades d’envelliment del Maresme, que es va situar en un índex del 135,7%el 2023, un percentatge lleugerament inferior al català, que va ser del 136,9%. D’aquest, les persones de més de 85 anys han augmentat i també les que tenen un major grau de dependència, superant la mitjana de Catalunya.