Opinió

El factor humà

O el sant o les faves

El Bisbat imposa un peatge de tres euros per poder gaudir de Sant Sever, un temple barroc acabat de restaurar

Hi ha poques coses més fines i deli­ca­des que un bon plat de faves. Amb la beina, sem­bla un men­jar per a porcs, però, des­gra­na­des i con­ve­ni­ent­ment gui­sa­des, és un pro­ducte per a gur­mets de pri­mera divisió. Una de les mane­res fàcils de con­su­mir-les és com­prant un pot en con­serva del tipus de fava que es coneix com a baby, per la seva mida reduïda. Ja venen fre­gi­des i amb oli i, si es vol, no cal ni escal­far el pro­ducte, ni afe­gir-hi cap altre ingre­di­ent, que soles són excel·lents. Després, vin­dria allò de la can­sa­lada i la boti­farra negra, els alls ten­dres, el punt de menta i un gra­pat de pèsols, per coure les faves a la cata­lana, però aquesta és una altra història.

Un dels fac­tors que expli­ca­ria la devoció que per aquesta lle­gu­mi­nosa pro­fessa la gas­tro­no­mia del país és la relació del pro­ducte amb un fet sobre­na­tu­ral, de caire mira­culós, que hau­ria ocor­re­gut a la ciu­tat de Bar­ce­lona, al segle IV, en aquell temps en què els romans per­se­guien els cris­ti­ans. Es diu que el bisbe de la ciu­tat, Sever, va rebre l’ajuda d’un pagès que es deia Medir quan el pri­mer fugia d’una patru­lla de sol­dats que el volia dete­nir. L’home cul­ti­vava faves a la falda de Coll­se­rola i, en agraïment per l’auxili, les plan­tes van créixer ràpida­ment i amb molta ufana. Amb el temps, Medir va esde­ve­nir sant, Sever, màrtir –els romans els van aca­bar matant a Sant Cugat–i les faves, una menja naci­o­nal.

A la ciu­tat de Bar­ce­lona, es pot dir que, fa molts anys, la vene­ració per aquesta lle­gu­mi­nosa era equi­pa­ra­ble a la que es pro­fes­sava pel sant que les va fer créixer, i per això no només es va deci­dir dedi­car-li un altar en una de les cape­lles de la cate­dral, sinó que se li va con­sa­grar una església sen­cera, al car­rer que porta el mateix nom de Sant Sever. Es tracta d’un tem­ple bar­roc que durant el con­flicte de la Guerra Civil es va pre­ser­var intacte, a res­guard dels cre­ma­esglésies que van des­truir tot el que van poder. Com va pas­sar amb Mont­ser­rat, els Mos­sos van pro­te­gir la cate­dral i també Sant Sever, que té l’entrada davant per davant d’un dels acces­sos del Palau de la Gene­ra­li­tat.

D’aquesta manera, Sant Sever ha arri­bat intacta fins al segle XXI. No només això: aquest 2025, ha estre­nat res­tau­ració que fa que el dau­rat de l’altar res­salti més que mai i que les seves pedres blan­ques sem­blin noves, aca­ba­des de posar. Han estat cinc llargs anys de feina paci­ent, molts diners inver­tits per la cate­dral i la Gene­ra­li­tat i només qua­tre dies de por­tes ober­tes.

Ara, l’entrada lliure al tem­ple ja s’ha aca­bat. Si algú hi vol acce­dir, ha de pas­sar per caixa. A la porta de Sant Sever, en comp­tes del Deu vos guard, hi ha un ama­ble tre­ba­lla­dor d’una empresa de segu­re­tat que, adreça els visi­tants a bus­car el cor­res­po­nent tiquet. També hi ha un car­tell que deta­lla que el cost de la visita és de 3 euros.

Els matei­xos 3 euros cos­ten un quilo de faves en un comerç de Bar­ce­lona espe­ci­a­lit­zat en el món dels vege­tals. Si es com­pra la con­serva de les faves peti­tes amb oli, el preu s’enfila a par­tir dels 4 euros. Pagar 3 euros per visi­tar la casa del sant o la mateixa quan­ti­tat per un plat de faves? Hi ha dile­mes que sem­blen una blasfèmia, però hi ha peat­ges per limi­tar l’accés a les esglésies i a la con­tem­plació del seu art que són ofen­sius, tan des­a­gra­da­bles com ho és la mateixa usura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia