Opinió

Tribuna

Si Gombrich aixequés el cap

“1987. A través de la lectura de ‘La Regenta’ (800 planes), estudiants de tercer de BUP descobreixen l’argument, i de l’obra van a l’admiració d’una llengua rica, dúctil, profunda
“2025. A un professor d’institut de Barcelona, els alumnes se li han amotinat perquè pretén que llegeixin ‘Breu història del món’, de Gombrich, i és massa llarg (300 planes)

1987. Un grup de ter­cer de BUP de lle­tres té un munt de lli­bres de lec­tura obli­gatòria, sen­cers, per lle­gir. Han de lle­gir el Qui­xot, Soli­tud, Rodo­reda, Lafo­ret, La Regenta... La Regenta té 800 pàgines, tots pen­sen que és un totxo infi­nit però ni els passa pel cap la pos­si­bi­li­tat de no lle­gir-lo. Lle­gei­xen i arriba un moment que s’emo­ci­o­nen fins a límits que no sabien que era pos­si­ble fer-ho. Saben que no ho poden saber tot des de la seva ignorància, tam­poc els passa pel cap la pos­si­bi­li­tat de tenir resums, de saber abans d’hora l’argu­ment per intel·ligència arti­fi­cial, ni de fer els tre­balls per ídem. Com a molt poden mirar els lli­bres, veure la bio­gra­fia de l’autor, i en la con­tra­por­tada tro­bar un text esti­mu­lant que pro­vo­qui les ganes de lle­gir.

Lle­gei­xen, i a través de la lec­tura des­co­brei­xen l’argu­ment (una part essen­cial de la lec­tura és la sor­presa, el camí on l’escrip­tor et porta i el lec­tor no sap on va). I tot i que té tan­tes pàgines, hi ha moments que no només lle­gei­xen, sinó que no poden evi­tar relle­gir: frag­ments que no sem­blen parau­les sinó abra­ca­da­bres màgics, no es pot dir més bé, no es pot dir dife­rent. I de l’obra van a l’admi­ració de la llen­gua, una llen­gua rica, dúctil, pro­funda que per­met fer obres com aques­tes i que cal tota una vida d’estudi per poder escriure com cal, per lle­gir tan­tes coses mera­ve­llo­ses. Sur­ten també amb un altre conei­xe­ment: per valo­rar una obra mes­tra cal esmerçar hores, obli­gar-te a la lec­tura, estar atent i con­cen­trar-se.

Evi­dent­ment els pares no saben ni què lle­gei­xen ni els interessa, els estu­di­ants tenen unes obli­ga­ci­ons i els pares altres pro­ble­mes. Hi ha una certa indi­ferència que fomenta la res­pon­sa­bi­li­tat del jove. Hi ha un pres­tigi en la cul­tura, molts por­ten el diari, for­men part d’un cine­club, i aspi­ren a tenir una certa cul­tura humanística. Després de COU, la mei­tat d’ells anirà a car­re­res de lle­tres: filo­lo­gies, filo­so­fies, peri­o­dis­mes, històries de l’art, etc. No han vist mai una llista amb les car­re­res més ben paga­des, les que tenen més futur pro­fes­si­o­nal, les parau­les vocació i passió tenen molta més importància.

De cada assig­na­tura a la pis­sarra apa­rei­xen dues llis­tes de lli­bres. Les lec­tu­res obli­gatòries i les opta­ti­ves. En una de les opta­ti­ves apa­reix Gom­brich, un autor fàcil i simpàtic, que fa acces­si­ble el conei­xe­ment històric i artístic a un públic ampli. Tots lle­gi­ran Gom­brich per des­can­sar de les lec­tu­res seri­o­ses. Són lli­bres pro­fu­sa­ment il·lus­trats, sense difi­cul­tats i interes­sants. Són cars, molts els fol­ra­ran per con­ser­var-los millor, tots estan fent la seva bibli­o­teca, una bibli­o­teca que aspi­ren que tin­gui milers i milers d’exem­plars.

2000. Una d’aques­tes alum­nes agafa com a segona car­rera filo­lo­gia cata­lana. A ter­cer de car­rera encara no ha lle­git un autor sen­cer, només capítols i resums. Entén que el nivell uni­ver­si­tari és infe­rior al seu nivell de bat­xi­lle­rat, que el nivell baixa a una velo­ci­tat impac­tant en poc més de deu anys.

2025. Notícia verídica apa­re­guda a la premsa. A Isi­dre B., pro­fes­sor d’huma­ni­tats d’un ins­ti­tut de Bar­ce­lona, els alum­nes se li han amo­ti­nat. El pro­fes­sor pretén que lle­gei­xin Breu història del món, de Gom­brich, un manual que con­si­dera idoni perquè comen­cin a interes­sar-se per l’evo­lució històrica de les soci­e­tats huma­nes. S’hi han negat. Un alumne ha inves­ti­gat que el totxo té 300 pàgines, ho ha comen­tat amb els com­panys i tots, sense excepció, s’han negat a lle­gir-lo. No ha ser­vit de res que l’Isi­dre digui que és un clàssic, un lli­bre ple d’il·lus­tra­ci­ons i molt amè. La dele­gada de la classe també ha inter­vin­gut, argu­menta que no estan acos­tu­mats a lec­tu­res tan llar­gues i exi­gents, que tenen mol­tes altres assig­na­tu­res i segur que els pot fer un breu resum. Tota la classe aplau­deix. Lle­gir Gom­brich s’ha con­ver­tit en una objecció de consciència.

L’ava­lot arriba a ore­lles de la direcció, ho con­sulta a l’asso­ci­ació de pares i mares, tots hi estan d’acord: res de Gom­brich, no es pot exi­gir tant als nois, si vol fomen­tar l’espe­rit crític i la lec­tura entre el seu alum­nat haurà de bus­car una manera més fle­xi­ble i no tan impo­pu­lar de fer-ho. Per cert, amb tanta emergència lec­tora, com puc intro­duir pen­sa­ments femi­nis­tes? Tant Gom­brich com Bloom des­cui­den el talent femení però no dei­xen de ser necessàries per a una cul­tura humanística bàsica. Ins­ti­tuts i pro­fes­so­rat que em dema­neu breus resums de les meves obres, o d’altres escrip­tors, sem­pre m’hi nego. I per cert, Trump és molt més fàcil de votar si en comp­tes de lli­bres es lle­gei­xen resums, perquè dels resums als eslògans hi ha un pas molt més petit que dels lli­bres als resums.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.